Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Veselého třetí šance na euroligový titul. Vyjde to Fenerbahce doma v Istanbulu?

Istanbul - Třetí rok v řadě bude Fenerbahce Istanbul usilovat o dobytí euroligového trůnu a třetí rok v řadě jde do závěrečné bitvy čtyř nejlepších klubů i s českým reprezentačním pivotem Janem Veselým. Turecký celek vykazuje v elitní soutěži postupné zlepšení. V roce 2015 se poprvé v historii probil mezi elitní evropskou čtveřici. Vloni ve finálovém dramatu těsně nestačil na CSKA, přičemž od titulu ho dělily dvě vteřiny. Dotáhne tedy soubor veleúspěšného kouče Željka Obradoviče své tažení Euroligou napotřetí k vytouženému titulu?

Jan Veselý v utkání s Panathinaikosem
zdroj: ABACA

Správně načasovaná forma

Přestože basketbalisté Fenerbahce prožili rozkolísanou sezonou, jejich šance na celkový úspěch rozhodně nejsou malé. V závěru základní části sice zaznamenali výsledkový propad, kvůli kterému přišli o výhodu domácího prostředí ve čtvrtfinále, ale nakonec se ukázalo, že formu načasovali ideálně, protože řecký Panathinaikos sfoukli ve třech zápasech. "Máme ve Final Four nevyřízené účty," prohlašuje odhodlaně na svém Twitteru Jan Veselý.

On sám také prožil sezonu, kterou lze označit termínem střídavě oblačno. Lepší momenty se mísily se slabšími, bodově bohaté zápasy vystřídaly ty, v nichž se nijak výrazně neprosazoval. Ve výsledku ale stále patří do nejužší rotace trenéra Obradoviče a žebříčky nejhezčích akcí opět obohatil o řadu leteckých kousků a důrazných smečí. Jeho bodový průměr let činí 9,6 bodu na zápas, tedy zhruba o dva body méně než vloni.

Sport
zdroj: ČT4

Už vloni v Berlíně bylo díky Turkům žijícím v Německu publikum hodně nakloněno Fenerbahce, ale letos můžou žlutomodří počítat s naprosto oddanou a masivní podporou emotivních fans. Výhoda domácího prostředí ve Final Four není zanedbatelná a také není zcela běžná. Titul před svými fanoušky získali v posledních 15 letech hráči Barcelony (2003), Maccabi Tel Aviv (2004), Panathinaikosu Athény (2007) a Realu Madrid (2015). 

Fanoušci Fenerbahce Istanbul
zdroj: ČTK

Staří známí

Finálový turnaj nabízí do puntíku stejné složení, a dokonce i semifinálové obsazení jako v roce 2015 v Madridu. Tedy Olympiakos Pireus vyzve obhájce titulu CSKA Moskva a Fenerbahce se pokusí do finále projít přes devítinásobné šampiony Real Madrid.

S vítězem základní části, který mimochodem disponuje druhým nejlepším útokem Euroligy, sehráli basketbalisté Fenerbahce letos dva těsné duely. Ten domácí zvládli a vyhráli 78:77, odvetu v Madridu pak těsně ztratili poměrem 56:61.

Zastavit útočnou smršť Realu od střelců, jako jsou Fernandéz nebo Llull, to je hlavní úkol Fenerbahce. V útočné fázi Turci spoléhají hlavně na srbského křídelníka Bogdana Bogdanoviče. Ke stabilním výkonům ze základní části přidal v play-off ještě něco navíc a ve svých 24 letech je jednoznačným útočným lídrem Fenerbahce.

Před startem turnaje ožívají také vzpomínky na Final Four v roce 2012, které také hostil Istanbul a stal se dějištěm pravděpodobně nejvíce strhující finálové koncovky historie. V tehdejším souboji o titul vedl vysoce favorizovaný a hvězdami prošpikovaný CSKA Moskva na Olympiakosem Pireus už od 19 bodů. Jenže outsider předvedl fantastický obrat, který dokonal vítěznou střelou v poslední vteřině řecký křídelník Georgios Printezis.

Printezisova vítězná střela ve finále 2012

Přestože Euroligu hrálo 24 a v letošním novém formátu 16 týmů, Final Four se v posledních letech týká úzkého okruhu vyvolených. CSKA Moskva má boje o titul prakticky předplacené – od roku 2000 v nich armádní klub chyběl jen dvakrát (2002 a 2011). Olympiakos se chystá na šestou účast za posledních 8 let. I Real podniká od roku 2011 šestý výjezd na Final Four a posledním silným do party je Fenerbahce, které se po nedávném posílení stalo jistou silou posledních tří sezon.

Závěrečná euroligová show začíná. Na trofej pomýšlí čtyři silní kandidáti, v neděli večer na ni může dosáhnout ale pouze jeden z nich.

Zdroj
ČT sport, euroleague.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články