Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ve Final Four už nejde ani tak o kvalitu, jako spíše o vnitřní sílu, myslí si Hejková

Praha – Za celou sezonu zaznamenaly v soutěžních zápasech jen dvě porážky. Letošní forma basketbalistek Kursku budí velký respekt, a právě ruský celek bude soupeřem USK Praha v semifinále Final Four Euroligy hraném v Jekatěrinburgu. Pražanky budou v duelu jasnými outsiderkami, jejich trenérka Natálie Hejková však pesimismu nepropadá. Podle ní podobná pozice USK může svědčit.

Trenérka USK Praha Natálie Hejková
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Jekatěrinburg. Právě tento ruský celek se jako jediný v probíhající sezoně může pyšnit tím, že dokázal porazit Kursk, a to hned dvakrát. Poprvé se mu to podařilo v domácí lize a podruhé v poháru. Nyní by si podobný úspěch rádo připsalo i USK Praha, což by se jim mohlo podařit symbolicky právě na palubovce Jekatěrinburgu, kde se Final Four koná.

Pražanky nečeká však jednoduchá šichta, o čemž se už letos přesvědčily. V Eurolize v obou duelech prohrály, i když na půdě soupeře nebyly daleko od překvapivého výsledku. Podobně dopadly i další vyzyvatelé. Dynamo letos zvítězilo v 41 ze 43 zápasů a v současnosti drží sérii 22 vítězství.

Pokud tak chtějí hráčky USK uvažovat, že zopakují triumf v prestižní soutěži z předminulé sezony, musí jejich velkou jízdu na třetí pokus utnout. A trenérka Natálie Hejková věří, že bez šance rozhodně nejsou.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejková před Final Four: Že je Kursk jasný favorit, by nám mohlo vyhovovat

"Ano, je to tým, který se těžko poráží. Mají individuality jako Američanky Nneku Ogwumikeovou či Španělku Annu Cruzovu. Mají také výborného španělského trenéra. Jsou velké favoritky soutěže, což je ale pro nás výhoda. Každý počítá s tím, že vyhrají. My jen můžeme," prohlásila optimisticky trenérka.

Hlavní zbraní Pražanek by v semifinále hraném na jedno vítězství měla být především týmovost. "Nejlepší hráčkou zápasu musí být tým, jinak to nepůjde. Jak začneme spoléhat na jednotlivce, tak to bude málo. Jsme dostatečně zkušení. Máme hráčky, které už odehrály více než jedno Final Four a navíc nám začaly hrát i mladé," prohlásila trenérka, která je u kormidla USK od roku 2012.

Důležitý faktor bude i v silné psychice. Tu Pražanky ukázaly ve čtvrtfinále, v němž dokázaly vyřadit další ruský celek Orenburg přesto, že v prvním duelu dostaly výprask a ve třetím rozhodujícím do utkání vstoupily velmi špatně.

"Play-off je vždy o tom, kdo je silnější mentálně. Moc tam ani nejde o taktické fígle či kdo je lepší baskeťák, ale kdo je lepší vnitřně, má větší srdce a dokáže překonat nepříznivé okolnosti," zhodnotila Hejková. 

Právě špatná psychika bývá často spojována s ruskými celky. Trenérka USK, která dělala asistentku u národního týmu Ruska a vedla Dynamo Moskva či Spartak Moskevská oblast, si však nemyslí, že by to měl být případ Kursku. Důvod je jednoduchý. Výkony Kursku stojí především na cizinkách.

"On je to sice Kursk, ale Rusek je tam minimum. Z domácích hráček tam tvrdí muziku třeba Vadějevová. Dále jsou tam tři Američanky a Španělka, které rozhodují o výsledku. O této mentalitě se tak dá těžko mluvit, že by byla ruská," popsala situaci v celku soupeřek.

Dobrou zprávou pro českého šampiona před duelem každopádně je, že by měl jít na Dynamo v plné síle. Tedy i s hvězdnou Soňou Petrovičovou, která už se zapojila do tréninku. Tajnou zbraní by pak měla být Kateřina Elhotová, jež se vrátila po mateřské a do Jekatěrinburgu poveze i svého malého syna.

"Tým pookřál, že se mu vrátila jedna z klíčových hráček. Malý bude náš maskot a Kateřina bude náš větší žolík," dodala s úsměvem Hejková. 

Zda maskot a žolík zafungují a Pražanky se postarají o velké překvapení, bude známo už za týden, kdy se v Jekatěrinburgu odehrají obě semifinále. Duel USK s Kurskem startuje v 18:30.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články