Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

V širší nominaci na basketbalové MS je i Ferančíková

Praha - Michaela Ferančíková se po roční mateřské pauze vrací k basketbalu. Bude bojovat o místo v reprezentačním týmu před mistrovstvím světa, které hostí Brno, Ostrava a Karlovy Vary na přelomu září a října. Trenér národního družstva Lubor Blažek Ferančíkovou zahrnul do širší osmnáctičlenné nominace, kterou oznámil dnes. Blažek už loni v listopadu zveřejnil jména osmi tradičních opor, s nimiž počítá do letní přípravy. Dnes přidal dalších deset hráček, které od května do září budou bojovat o místo v kádru pro mistrovství světa.

V první nominační fázi Blažek ukázal na brněnské trio Hana Horáková, Eva Vítečková a Petra Kulichová, z USK, kde trénuje, pozval Markétu Bednářovou a Kateřinu Elhotovou, z Valencie Janu Veselou, z Bourges Ilonu Burgrovou a z Galatasaraye Istanbul Ivanu Večeřovou.

Dnes svůj výběr doplnil o zbývajících deset hráček. Překvapením je především povolání Ferančíkové, která loni v USK Praha přerušila kariéru kvůli mateřským povinnostem. Ferančíková, která se v roce 2005 stala ještě pod dívčím jménem Pavlíčková mistryní Evropy, ale nyní ohlásila návrat k basketbalu. "Míša (Ferančíková) již tři neděle naplno trénuje a musím říct, že zatím vypadá velmi dobře. Má obrovskou chuť do hry," uvedl Blažkův asistent Ivan Beneš, který Ferančíkové před časem připravil individuální tréninkový plán.

Je nám líto, video expirovalo.
Blažek oznámil basketbalovou nominaci

Vedle Ferančíkové se dnes v širší nominaci objevily i Kateřina Bartoňová, Tereza Pecková a Edita Šujanová z pražského USK, Kateřina Zohnová z Wisly Krakov, Michaela Hartigová z Trutnova, Michaela Zrůstová z Valosunu Brno a Romana Hejdová s Alenou Hanušovou z Frisco Sika Brno. Po delší odmlce dostane šanci i Veronika Bortelová z polských Polkowic.

Basketbalistky se budou připravovat od poloviny května

Reprezentantky zahájí přípravu před MS 17. května, kdy v Lázních Bělohrad podstoupí důkladnou regeneraci. Pak vyrazí na její druhou část do Tuniska a na začátku června je čeká první ostrá tréninková průprava na soustředění ve Špindlerově Mlýně. Většinu přípravy neabsolvuje jedna z klíčových hráček Veselá, která vyrazí na premiérovou letní štaci v zámořské WNBA. V září by měl trenér Blažek zúžit tým na konečnou dvanáctku, která se představí na MS. Češky v základní skupině v Brně narazí na Japonsko, Argentinu a Rusko.

Širší nominace před MS:

Rozehrávačky: Hana Horáková (Frisco Sika Brno), Veronika Bortelová (Polkowice/Pol.), Kateřina Bartoňová (ZVVZ USK Praha).

Křídla: Eva Vítečková, Romana Hejdová (obě Frisco Sika Brno), Jana Veselá (Valencie/Šp.), Markéta Bednářová, Kateřina Elhotová, Tereza Pecková, Edita Šujanová (všechny ZVVZ USK Praha), Kateřina Zohnová (Wisla Krakov/Pol.), Michaela Zrůstová (Valosun Brno).

Pivotky: Ivana Večeřová (Galatasaray Istanbul/Tur.), Ilona Burgrová (Bourges/Fr.), Michaela Ferančíková (bez angažmá), Michaela Hartigová (Trutnov), Petra Kulichová, Alena Hanušová (obě Frisco Sika Brno).

Kateřina Elhotová
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články