Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

V Praze se v rámci World Tour představí špička basketbalu 3x3

Praha – O tomto víkendu si přijdou na své fanoušci basketbalu 3x3. Pražské Václavské náměstí hostí už popáté jeden z dílů série World Tour, který je kvalifikací na světové finále v Pekingu. K vidění tak krom dvou českých týmů bude i světová špička tohoto mladého sportu. Přímý přenos finálových soubojů nabídne v neděli od 17:30 ČT sport a webu ctsport.cz.

Basketbal 3x3
zdroj: ČTK/ZUMA/Paulo Amorim

Na dolním konci Václavského náměstí se mezi dvanáctkou účastníků představí i dva nejvýše nasazené týmy. Favoritem turnaje bude nasazená jednička Novi Sad reprezentující Spojené arabské emiráty a Lublaň ze Slovinska. Hájit čest českých barev budou celky Humpolce a Ostravy.

Slezané se do Prahy kvalifikovali přes národní turnaje jako vítěz Chance 3x3 Tour do Prahy, a na Václavském náměstí se budou o příčky nejvyšší prát ve složení Jan Stehlík, Pavel Novák, Martin Novák a Jan Rotrekl. Ostravu čeká v základní skupině právě silná Lublaň a Vitez z Bosny a Hercegoviny. Ze skupiny postupují dva nejlepší týmy.

"V Praze určitě nechceme udělat ostudu, naopak! Chceme dosáhnout na co nejlepší umístění. To by mohlo znamenat třetí příčku, ideálně za Lublaní a Novim Sadem, což by už zaručilo postup na finálový turnaj série, protože tyto dva týmy už se na pekingské finále kvalifikovaly dřív. V té velmi nabité konkurenci to ale bude hodně těžké a v každém případě bude na co se dívat," říká před svou čtvrtou účastí na Prague Masters Jan Stehlík, který v pětkovém basketbalu působí v druholigovém týmu Ostravy.

Druhý český zástupce Humpolec startuje na turnaji díky divoké kartě od pořadatelů. Humpolečtí letos působí jako reprezentační tým a byli i na evropském šampionátu. Za Humpolec půjdou do boje zkušení Ondřej Dygrýn s Romanem Zachrlou a dva mladíci Ondřej Šiška s Vojtěchem Rudickým. Humpolec byl na turnaji už loni a skončil na sedmé příčce, v týmu však byl tehdy jen Ondřej Dygrýn. Humpolec čeká v základní skupině Novi Sad a Záhřeb z Chorvatska.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští basketbalisté 3x3 chtějí uspět na pražském turnaji World Tour

"Cílem je získat co nejvíce bodů do žebříčku pro Českou republiku a zkušenosti. Když se nám bude dařit střelecky, můžeme turnaj i vyhrát, v tom je basket 3x3 nevyzpytatelný. Úspěch na turnaji určuje podobně jako na MS v hokeji jeden zápas, a to čtvrtfinále. To, když nám vyjde, bude to úspěch. Základním cílem je postoupit ze skupiny," říká Dygrýn, bývalý hráč Opavy, Jindřichova Hradce nebo Brna.

Podle sportovního ředitele 3x3 v Česku Michala Kruka nebudou mít Češi na turnaji lehkou úlohu, předem však nehází flintu do žita. "Humpolec je momentálně v světovém žebříčku týmů na 19. místě a Ostrava v něm není vůbec, protože se nevešla do dvacátého místa. To znamená, že budou mít velmi těžký los už do základní skupiny, s čím se potýkají oba týmy celou sezonu. Humpolec, se dostává do skupin, které jsou extrémně těžké jako třeba na evropském šampionátu, kde měli ve skupině finalisty turnaje. Cílem obou týmů je určitě postup ze skupiny a pak už je to velká ruleta a budu jim držet palce," říká Kruk.   

Kromě utkání budou k vidění i dovednostní soutěže. Chybět nebude kromě soutěže ve střelbě z trojky i tradiční Slam Dunk Contest. Soutěž ve smečování bývá ozdobou turnajů a v rámci World Tour dorazí i několik profesionálních smečařů z celého světa. Vítěz soutěže ve smečování si odveze dva tisíce dolarů, poražený finalista pět set.

Turnaj začne v sobotu v 16 hodin v dolní části Václavského náměstí a během soboty se odehrají základní skupiny. Boje v play-off pak přijdou na řadu v neděli od 15:15. Nejlepší tým turnaje si odveze dvacet tisíc dolarů, druhý celek deset tisíc. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články