Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

V nominaci basketbalistů na kvalifikaci nechybí Welsch ani Satoranský

Praha - Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg zařadil do širší nominace na červencovou kvalifikaci o olympijské hry všechny opory. Mezi 24 jmény chybí z úspěšného týmu z loňského mistrovství Evropy jen Luboš Bartoň, který již ukončil reprezentační kariéru. V přípravě se tým utká s Itálií, Tureckem, Chorvatskem či Mexikem.

Sport
zdroj: ČT4

Ginzburgovi předběžně účast potvrdily všechny opory v čele s rozehrávačem Tomášem Satoranským a pivotem Janem Veselým, kteří patří mezi hvězdy Evropské ligy. Znovu reprezentovat Česko je připraven také Američan Blake Schilb, který loni získal české občanství.

Jediný otazník visí nad nejvyšším mužem nominace Ondřejem Balvínem, který má za sebou vydařenou sezonu v Seville, a proto by rád využil šanci a zabojoval v letní lize NBA o atraktivní angažmá.

"Ondra upřednostňuje vlastní zájmy, napne plachty směr zámoří. My to respektujeme. Nicméně všechny papíry jsou v pořádku a nic nevylučuje jeho možné pozdější zapojení, kdyby se rozhodl jinak. Kapitolu nezavíráme, jen se pozastavila a uvidíme, co se bude dít dál," vysvětlil manažer reprezentace Michal Šob.

zdroj: ČTK/AP autor: Michel Euler

Do širšího kádru zařadil Ginzburg i překvapení v podobě zkušeného pivota Jiřího Hubálka, který se do reprezentace může vrátit poprvé od roku 2009. Třiatřicetiletý hráč, který má za sebou i působení v letní lize NBA v dresu Phoenixu či exotická angažmá v Íránu, Libanonu a Argentině, nyní hraje v druhé italské lize za Materu.

"Hubálek dlouho v nominaci nebyl, rozhodli jsme se mu dát šanci, protože jsme na dálku sledovali jeho výkony, ale chceme ho vidět osobně. Trenér s ním nemá zkušenost a šanci chce dát všem," řekl Šob.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté půjdou do přípravy na kvalifikaci se všemi oporami

Program basketbalové reprezentace před kvalifikací o OH

31. května: zahájení přípravy, mediální den,

31. května - 10. června: soustředění v Nymburce,

12.-14. června: soustředění v Nymburce,

13. června: mediální den v Nymburce,

15.-19. června: turnaj v Itálii,

16. června: Čína - ČR (Treviso),

17. června: Itálie - ČR (Trento),

18. června: Turecko - ČR (Trento),

20.-24. června: soustředění v Nymburce,

26. června: Chorvatsko - ČR (Pazin/Chorv.),

28. června: ČR - Tunisko (18:00, Praha, Královka),

29. června: ČR - Tunisko (neveřejné),

30. června: ČR - Mexiko (18:00, Praha, Královka),

2. července: odlet do Bělehradu.

Šanci zabojovat o konečnou nominaci chce dát i mladíkům Adamovi Pecháčkovi, který se chystá na draft do NBA, Tomášovi Kyzlinkovi či dvojici z USK Jan Křivánek a Petr Šafarčík. S nimi počítá pro generační výměnu v dalších letech.

Češi zahájí přípravu 31. května dvěma soustředěními v Nymburce. V polovině června odjedou na turnaj do Itálie, kde se střetnou kromě domácího výběru také s Čínou a Tureckem. Následovat bude přípravný zápas v Chorvatsku a vše zakončí třemi zápasy v Praze na konci června s Mexikem a dvakrát s Tuniskem.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Vybírat jsme mohli jen z týmů, které rovněž hrají kvalifikaci, protože ostatní týmy začínají přípravu později. Snažili jsme se, aby nám simulovaly naše soupeře v kvalifikaci. Chorvatsko si nás pozvalo dokonce samo, asi nám chce oplatit prohru z mistrovství Evropy," řekl Šob.

Na kvalifikaci do Bělehradu tým odcestuje 2. července. Z šestičlenného turnaje postoupí na olympijské hry do Ria de Janeiro jen vítěz. Češi tak potřebují postoupit ze základní skupiny, kde se utkají s Japonskem a Lotyšskem. Následně musí zvládnout semifinále proti jednomu z trojice Srbsko, Angola, Portoriko a také finále.

Širší nominace basketbalové reprezentace na olympijskou kvalifikaci:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Děčín), Jiří Welsch (Nymburk).

Křídla: Jaromír Bohačík, Jan Křivánek, Petr Šafarčík (všichni USK Praha), Vojtěch Hruban, Martin Kříž (oba Nymburk), David Jelínek (Wloclawek/Pl.), Tomáš Kyzlink (Treviglio/It.), Lukáš Palyza (Prostějov), Tomáš Pomikálek (Děčín), Pavel Pumprla (Estudiantes Madrid/Šp.), Blake Schilb (Galatasaray/Tur.).

Pivoti: Patrik Auda (Manresa/Šp.), Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Petr Benda, Pavel Houška, Martin Peterka (všichni Nymburk), Jiří Hubálek (Matera/It.), Adam Pecháček (Koszalin/Pol.), Kamil Švrdlík (Pardubice), Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články