Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Už o víkendu začíná NBL. Ztíží nový herní systém Nymburku cestu za obhajobou?

Praha – Už v sobotu začne nový ročník Národní basketbalové ligy mužů. Opět se mění také herní systém. Cestu za obhajobou bude mít kvůli tomu zřejmě poněkud ztížen i suverénní Nymburk. Přímý přenos duelu Pardubic s Prostějovem sledujte v pondělí od 20:05 na ČT sport a našem webu.

Nově se základní část hraje jen dvoukolově, následuje nadstavbová část, která se rozdělí na horních šest a spodních šest týmů. V play-off pro nejlepší osmičku se bude hrát na čtyři vítězství, ale finále a duel o třetí místo budou jen na dva zápasy doma a venku, přičemž v případě výhry každého z finalistů bude rozhodovat celkové skóre.

"Padaly i návrhy na superfinále hrané na jediný zápas, to by bylo hodně atraktivní, ale také by to nebylo úplně fér. Ty dva zápasy jsou podle mě ideální pro všechny zúčastněné," řekl předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Třináct roků vládne suverén

Po třech letech odehraje všechny zápasy Nymburk, který útočí na 14. titul v řadě za sebou. "Pro nás je titul vždycky cenný, přestože se to od nás čeká a je to taková v špatném slova smyslu rutina," uvedl křídelní hráč Nymburku Vojtěch Hruban. Po dvou letech se nejlepší český celek posledních let přihlásil i do Českého poháru, jehož Final Four bude v únoru v Prostějově.

Je nám líto, video expirovalo.
NBL startuje už o víkendu

Kromě toho si Nymburk zahraje i Champions League, Pardubice nastoupí do Evropského poháru. "Kvalita Champions League bude vysoká a hodně se na to těšíme. Pro nás je trochu neznámá i to, že budeme hrát kompletní ligu, takže jsme na to zvědaví rovněž," řekl člen nymburského představenstva Ondřej Šimeček.

Nymburk opustili zahraniční hráči Michael Dixon, Chasson Randle či Julian Vaughn, naopak přišli jiní tři Američané Bryon Allen, Eugene Lawrence a Antohny Meier, nigerijský účastník olympijských her Ekene Ibekwe a do týmu se vrátil i český reprezentant Pavel Pumprla. "Někteří hráči nás opustili, ale složení týmu vypadá zajímavě, podobně jako v loňské sezoně. Snažili jsme se spojit českou zkušenost s dravým mládím ze zahraničí a věříme, že se nám to povedlo," dodal Šimeček.

Kdo by mohl sesadit Nymburk?

Nový systém finále by měl dát ostatním celkům šanci pokusit se Nymburk zaskočit. "Už panuje dlouho. Už si málokdo pamatuje, kdy to vyhrál někdo jiný. Teď je jiný formát, takže je větší šance. Systém tomu napomáhá, že by ho někdo mohl překvapit," řekl pardubický pivot Kamil Švrdlík.

Právě Pardubice jsou spolu s Děčínem (podívejte se na jedno jeho netradiční video pro fanoušky) největšími favority na finálovou účast proti Nymburku. Na přední příčky ale pomýšlejí i v Prostějově a Opavě, zbytek ligy se bude snažit probojovat do první šestky po základní části. "Týmy jsou vyrovnané a všechny by si zasloužily být v první šestce. Věřím, že sezona bude dramatická. Ale souhlasím, že favorité na finále jsou Nymburk, Pardubice a Děčín," prohlásil Kotrč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články