Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Úvodní finále NBA ovládli basketbalisté Golden State

Oakland (USA) - Basketbalisté Golden State Warriors úspěšně vykročili za obhajobou mistrovského titulu v NBA. Na svém hřišti v úvodním finále přehráli Cleveland Cavaliers 104:89 hlavně díky skvělému výkonu náhradníků.

Utkání Golden State - Cleveland
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports autor: Marcio Jose Sanchez

Hráči Clevelandu měli před prvním finále o tři dny více na odpočinek, ale od začátku měli navrch domácí Warriors, kteří ve druhé čtvrtině vedli až o 14 bodů. Hosté se vzchopili k náporu ve třetí části a po koši LeBrona Jamese dokonce vedli 68:67. Úřadující šampioni však na přelomu třetí a poslední čtvrtiny předvedli šňůru 15:0, čímž rozhodli o osudu utkání.
 
Cavaliers trápil hlavně fakt, že prohráli dvouciferným rozdílem, přestože se jim povedlo ubránit dvě největší hvězdy Stephena Curryho a Klaye Thompsona. Curry proměnil pouze čtyři z 15 pokusů z pole a dostal se na 11 bodů, Thompson měl úspěšnost 4/12 a zůstal na pouhých devíti bodech. V posledních dvou letech nikdy nenastříleli tak málo bodů společně v jednom zápase.

Sedm dvouciferných střelců na straně Warriors

Střelecký výpadek obvyklých tahounů však nahradili hráči z lavičky, kteří přestříleli náhradníky Clevelandu 45:10. Nejlepším střelcem vítězů byl Shaun Livingston s 20 body a vylepšil si osobní maximum v play-off. Leandro Barbosa za 11 minut na hřišti stihl 11 bodů, když proměnil všech pět střel. Celkem měli Warriors sedm dvouciferných střelců, což se ve finále NBA naposledy povedlo Detroitu Pistons v roce 2005.

"Pro Stepha to byl prostě zápas, kdy to nepadá. To se stává. I nejlepší hráči světa mají výpadky. Nám to však nevadilo díky naší lavičce, obrannému úsilí a péči o balon," řekl trenér Golden State Steve Kerr, jehož svěřenci předvedli pouze devět ztrát.
 
Cavaliers vedl s 26 body Kyrie Irving, při střelbě z pole však proměnil jen sedm pokusů z 22 a navíc hodně hořel v obraně. Jamesovi chyběla jediná asistence k zisku triple-double, když k 23 bodům přidal 12 doskoků. James hraje už sedmou finálovou sérii v kariéře a jeho tým pošesté padl v prvním utkání.

Finálová série na čtyři vítězství bude pokračovat v noci na pondělí SELČ znovu v Oracle Areně.

Finále play-off NBA - 1. zápas:

Golden State - Cleveland 104:89 (28:24, 52:43, 74:68)

Nejvíce bodů: Livingston 20, Green 16, Barnes 13, Iguodala 12, Curry a Barbosa po 11, Bogut 10 - Irving 26, James 23, Love 17, T. Thompson 10. Fauly: 16:17. Trestné hody: 10/9 - 20/18. Trojky: 9:7. Doskoky: 41:47. Diváci: 19 596.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články