Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Uvidí O2 arena basketbalová esa? Česko chce v roce 2021 hostit evropský šampionát

Česká basketbalová federace podala oficiální kandidaturu na pořadatelství jedné ze čtyř základních skupin mistrovství Evropy mužů v roce 2021. O přidělení šampionátu bude rozhodovat nový výbor Mezinárodní basketbalové federace FIBA, který bude zvolen v květnu. O pořadatelích by mělo být jasno nejpozději do podzimu, kdy odstartuje kvalifikace.

Radost českých basketbalistů
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Včera jsme oficiálně odeslali kandidaturu," uvedl generální sekretář ČBF Michal Konečný. "Zájem deklarovalo třináct národních federací. Uvidíme, zda všechny podají oficiální kandidaturu," dodal. Uzávěrka pro její podání je v pátek.

ČBF chce v pražské O2 areně hostit jednu ze čtyř základních skupin. ME basketbalistů se v Československu zatím konalo jen v letech 1947 a 1981. Od roku 2015, kdy se měl turnaj uskutečnit na Ukrajině, se o pořadatelství dělí čtyři země. Původně šlo jen o provizorní řešení, ale formát se osvědčil a FIBA ho chce držet i nadále.

"Naše šance na pořadatelství se nyní jen těžko odhadují. Nicméně věřím, že naší výhodou je zkušený tým pořadatelů - ten byl ze strany FIBA chválen po každé velké mezinárodní akci, jichž jsme od roku 2010 uspořádali již několik," připomněl Konečný, že ČR mimo jiné před devíti lety hostila mistrovství světa basketbalistek a v roce 2017 i evropský šampionát žen.

Pořádání ME by pro český basketbal bylo dalším velkým úspěchem. Mužská reprezentace se totiž po 37 letech kvalifikovala na MS, které se uskuteční na začátku září v Číně. Soupeře pro základní skupinu se Češi dozví při sobotním losu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články