Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USK zvládl úvodní čtvrtfinále se Salamancou s přehledem, zvítězil o 21 bodů

Basketbalistky USK Praha vstoupily do vyřazovací části Evropské ligy jednoznačným vítězstvím nad Salamancou 77:56. Postup do Final Four si mohou zajistit už v pátek na půdě španělského celku.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK porazily Salamancu a jsou blízko Final Four

Podle trenérky Natálie Hejkové rozhodla koncentrovaná obrana. "Až na úvod jsme hrály slušnou obranu. Byly jsme na to připravené a rozdíl se každou čtvrtinou zvyšoval. Dokonce jsem mohla některé hráčky pošetřit," popsala slovenská trenérka pražského celku. "Ani jedna z podkošových hráček, kterých jsme se u soupeře bály, se až tolik neprosadila," dodala.

České mistryně táhla za vítězstvím americká hvězda Brionna Jonesová, která zaznamenala double double za 18 bodů a 13 doskoků. Hostujícímu celku nepomohlo 12 bodů Maite Cazorlaové ani 11 bodů české pivotky Julie Reisingerové.

Začátek utkání na chvíli pozdržela nefunkční časomíra. Pražanky měly povedený úvod a díky osmi bodům Thomasové a šesti Jonesové vedly brzy 16:5. Soupeř se ale po oddechovém čase a nasazení Reisingerové vrátil do hry a snížil na dvoubrankové manko (21:19). Závěr první části ale patřil opět český mistryním. Jonesová nasbírala po prvních deseti minutách 12 bodů a sedm doskoků.

Americká pivotka pokračovala ve výborném výkonu a už v úvodu druhé části dosáhla na double double, měla v té chvíli na kontě 14 bodů a 10 doskoků. K Jonesové a Thomasové se přidala střelecky také Valériane Vukosavljevičová a náskok domácích hráček narostl do přestávky na 17 bodů (45:28). USK měl po první půli šestašedesátiprocentní úspěšnost střelby za dva body, naopak hráčky španělského týmu proměnily jen devět z celkových 33 střeleckých pokusů (27 %).

Pražanky po přestávce kontrolovaly komfortní náskok a soupeř se nezmohl na odpor. USK navýšil před závěrečnou částí náskok na rozdíl dvaceti bodů (65:45) a Hejková si mohla dovolit i častěji rotovat se sestavou. Na hřiště se po zranění vrátily například Barbora Wrzesiňská a Veronika Šípová. České mistryně vyhrály i poslední čtvrtinu (12:11) a doma porazily Salamancu počtvrté za sebou.

USK oplatil Salamance loňskou porážku v boji o třetí místo ve Final Four (59:71). Mezi čtyři nejlepší celky soutěže se může dostat podruhé za sebou a pošesté celkově. Pražanky srovnaly se španělským týmem bilanci vzájemných zápasů na 6:6.

"Jsme rády, ale nebereme to tak, že to dnes skončilo o jednadvacet. Je to jen 1:0 a dnešní rozdíl nic neznamená. Další zápas začíná za stavu 0:0 a jediné, co máme, je výhoda jednoho vítězství. Musíme se do odvety znovu zkoncentrovat a jít do ní naplno," řekla Hejková Radiožurnálu.

USK Praha – Salamanca 77:56 (25:19, 45:28, 65:45)

Nejvíce bodů: Jonesová 18, Vukosavljevičová 16, Thomasová a Condeová po 13 - Cazorlaová 12, Reisingerová a Rodriguezová po 11. Fauly: 19:16. Trestné hody: 14/12 - 16/11. Trojky: 5:5. Doskoky: 48:29.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články