Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

USK zkusí zaskočit Jekatěrinburg. V basketbalu už jsem zažila všechno, burcuje Hejková

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zahajují boj o čtvrtý postup do Final Four Evropské ligy v řadě. Šampionky soutěže z roku 2015, které v minulých dvou sezonách skončily na čtvrtém místě, se ve čtvrtfinále utkají s Jekatěrinburgem. Utkání odvysílá v přímém přenosu ČT sport a web ctsport.cz od 14:55.

Ilustrační foto

"S omlazeným kádrem jsme opět postoupily do play-off. Čeká nás ruský gigant, favorit je jasný. Ale v basketbalu jsem už zažila všechno, takže zabojujeme a uvidíme," řekla trenérka Natália Hejková.

Pražanky skončily třetí v základní skupině A za Kurskem a Šoproní s bilancí osmi vítězství a šesti porážek. Jekatěrinburg byl ve skupině B s 11 výhrami druhý za tureckým klubem Yakin Dogu. Nad ním však v obou zápasech zvítězil, prohrál jen dvakrát s Fenerbahce a v úvodu sezony i se Salamankou.

Jekatěrinburg sice v tomto ročníku nemá k dispozici americkou hvězdu Dianu Taurasiovou, ale i tak zůstává jedním z hlavních favoritů na celkové vítězství. A případné vyřazení s USK ve čtvrtfinále by bylo překvapením, jelikož ve Final Four chyběl ruský gigant naposledy v roce 2007. V posledních deseti sezonách byl vždy nejhůře třetí.

České šampionky se utkaly s Jekatěrinburgem dvacetkrát a jen třikrát dokázaly vyhrát. Poprvé v roce 2003, následně dvakrát v roce 2015, kdy nejprve vyhrály finále Euroligy a následně i Superpohár. Od té doby ale třikrát prohrály.

Bez Taurasiové je největší zbraň Jekatěrinburgu pod košem, kde dominují americká reprezentantka Brittney Grinerová, jedna z mála ženských basketbalistek schopných bez potíží smečovat a nejlepší střelkyně minulé sezony WNBA.

Právě její ubránění bude klíčem k úspěchu. Pod košem jí však výrazně pomáhá i belgická reprezentanta Emma Meessemanová, se kterou se české reprezentantky v únoru potkaly v rámci kvalifikace o mistrovství Evropy.

Ilustrační foto

"Emma dokáže najet i hrát individuálně pod košem. Dokáže vybíhat do brejků, nahrávat, prostě kompletní hráčka," řekla Alena Hanušová, která se bude podílet na bránění hvězdných pivotek.

Jekatěrinburg má v kádru i další výrazná jména jako bývalou nejlepší basketbalistku Evropy Albu Torrensovou, Kristi Toliverovou, Laru Sandersovou, Dianu Nolanovou či Miu Mooreovou, která zatím odehrála jen jedno utkání a není jisté, zda proti USK nastoupí.

Po duelu v Rusku se domácí odveta odehraje 7. března a případný třetí duel 14. března opět v Rusku. V dalších čtvrtfinále se utkají hráčky Fenerbahce se Šoproní, Kursk se Schiem a Yakin Dogu s Bourges. Do Final Four postoupí celky, které lépe zvládnou sérii na dvě vítězství.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články