Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

USK vs. Jekatěrinburg. Pražanky touží po obhajobě titulu

Istanbul - Trenérku basketbalistek ZVVZ USK Praha Natálii Hejkovou čeká už jedenácté Final Four Evropské ligy v kariéře, letošní turnaj je podle ní možná nejvyrovnanější ze všech, co zažila. Kromě Pražanek mohou na trofej dosáhnout i Jekatěrinburg, Orenburg a domácí Fenerbahce Istanbul. Final Four sledujte na ČT i na našem webu, v pátek na ČT2 a na webu ctsport.cz vysíláme od 15:55 utkání USK - Jekatěrinburg.

Radost basketbalistek USK
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Pokaždé je to plné očekávání, ale toto je jedno z nejvyrovnanějších Final Four, jaké si pamatuji. Všichni si myslí, že to může vyhrát kdokoli z nás čtyř. A to nebývalo," řekla Hejková.

Za hlavního favorita stále považuje semifinálového soupeře Jekatěrinburg. A to i přesto, že se mu zatím povedlo roli favorita využít jen jednou a jinak podobně jako loni zklamal. "I podle toho, co zaznělo na setkání trenérů a hráček, tak Jekatěrinburg je stále největší favorit, i když jim to mockrát nevyšlo," řekla trenérka USK.

Podle kapitánky Laii Palauové by se měl obávat spíše Jekatěrinburg. "Ukázaly jsme jim, že jsme pro ně protivník. Musíme ale podat optimální výkon po celý zápas, protože oni mají natolik silný tým, že každé polevení trestají. Bude to určitě těžké," dodala.

Kapitánka USK Laia Palauová:

"Loni to bylo magické. Byly jsme doma, nikdo nevěděl, jak jsme se do Final Four dostaly, nebyl na nás tlak. Užívaly jsme si to a najednou vše vycházelo. Teď je to určitě jiné, protože jsme obhájkyně, ale věřím, že do toho půjdeme se stejným nastavením hlavy a že se pokusíme o další kouzlo."

Loni ruského giganta s hvězdnými hráčkami dokázal český tým porazit ve finále Euroligy i v následném Superpoháru. "Tyto dvě výhry nám dávají víru v další zázrak. Rivalita tam je, ale cítím od Jekatěrinburgu více respektu než v minulé sezoně. Ty dvě naše výhry jim dodávají i trochu strach. Je to ale pořád největší favorit. I proto je naše pozice lehčí, že se toho od nás tolik nečeká," uvedla Hejková.

K dispozici nakonec nebude mít americkou oporu Candice Dupreeovou, která si v základní skupině proti Gironě vážně poranila ruku a nestihla se zcela uzdravit. V Istanbulu bude jen jako fanoušek. "Candice je ztráta. Je to zkušená hráčka, neměla by z toho takový stres jako třeba Anete Šteinbergaová, která to bude hrát poprvé. Respekt musí být, ale nesmí ho být společně se stresem příliš. Ale věřím, že to Anete zvládne," řekla slovenská expertka, která je s pěti tituly nejúspěšnějším koučem v historii Euroligy.

Nejlepší obrana tou nejlepší zbraní

Oproti loňsku se tým USK zdá ještě silnější než ten vítězný z Prahy. Především většina českých hráček v týmu si poprvé vyzkoušela, co to znamená vyhrát Euroligu. "I pro mě byla loňská zkušenost důležitá, stejně jako pro každou z nás. Třeba ale Katka Elhotová letos udělala velký výkonnostní krok dopředu. I další hráčky jako Alena Hanušová, Tereza Vyoralová. Všechny jsme o rok zkušenější. Naší hlavní zbraní ale je, že jsme dlouho pohromadě a že jsme silné jako tým," míní Palauová.

Týmový duch se promítá i do obrany, kterou má USK podle statistik nejlepší v celé soutěži. "I když se nám v základní části v některých zápasech nedařilo, tak jsme vždy velmi dobře bránily. Sem nás dostala obrana, o tom není pochyb. Na to nesmíme zapomenout. Jekatěrinburg má hráčky, které jsou schopné se prosadit i proti nejlepší obraně, ale nesmíme jim to ulehčit," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články