Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

USK vítá hvězdný Jekatěrinburg, Brno hraje v Bourges

Praha/Brno - Evropská liga basketbalistek startuje opět s dvojitou českou účastí. Mistryně ze ZVVZ USK Praha v 1. kole přivítají jednoho z hlavních favoritů soutěže Jekatěrinburg, IMOS Brno se představí na palubovce Bourges, které táhne hvězdná rozehrávačka Céline Dumercová.

Pražanky chtějí stejně jako v minulé sezoně postoupit na závěrečný turnaj Euroligy a trenérka Natália Hejková věří, že se jí povedlo složit ještě silnější kádr, což si ověří už proti Jekatěrinburgu. Ten Pražanky z dosavadních 11 zápasů dokázaly porazit jen jednou, v roce 2003. Od té doby všech deset zápasů prohrály a vždy poměrně jasně.

"Jekatěrinburg je nad všemi ostatními. Je to opravdu nabitý tým a jednoznačný favorit. Jak říkají v Rusku, je to výběr světa. Ale může se stát, že prohraje. V minulé sezoně také překvapivě prohrál v semifinále," řekla Hejková. Ta nebude moci nasadit zraněnou Danielle Robinsonovou a nejistý je i start další Američanky Kii Vaughnové.

Je nám líto, video expirovalo.
V basketbalové Eurolize žen se představí Imos Brno i USK Praha

Jekatěrinburg navíc posílila španělská hvězda Alba Torrensová, která dovedla v minulé sezoně Galatasaray k euroligovému titulu jako nejužitečnější hráčka soutěže a v létě byla se Španělskem ve finále mistrovství světa. Doplnila už tak hvězdný tým v čele s Američankami Dianou Taurasiovou, Candace Parkerovou, Kristi Toliverovou, francouzskou pivotkou Sandrine Grudaovou či španělskou rozehrávačkou Silvií Dominguezovou.

"Já jsem tu čest hrát s Jekatěrinburgem ještě neměla, takže se těším. Podle soupisky je to opravdu hodně nabitý tým," řekla nová posila USK Alena Hanušová. "Uvidíme, jak to dopadne. Pro ně je to první ostrý zápas sezony, cizinky jim přijely až teď, takže nebudou moc sehrané. Určitě je můžeme porazit," dodala.

Brno bojuje o čestný výsledek

Basketbalistky IMOSu Brno po výrazné obměně kádru a při absenci tří zraněných hráček budou mít v Bourges velmi obtížnou roli. Jednoznačným favoritem je domácí Tango, které se v posledních dvou letech vrátilo na výsluní evropského basketbalu.

V minulém ročníku Evropské ligy obsadil tým Bourges čtvrté místo, o rok dříve byl třetí. "Pokusíme se uhrát čestný výsledek. Oproti minulým sezonám jsme určitě slabší. Navíc budeme postrádat zraněné Tetemondovou, Vojtíkovou a Beránkovou. Bourges má i po několika změnách v sestavě stále silný tým," řekl kouč Brňanek Jan Bobrovský.

Naposledy se oba týmy střetly loni v únoru a Bourges v domácím prostředí vyhrálo 85:60. Předcházející duel v Brně byl mnohem vyrovnanější a francouzské mistryně rozhodly o vítězství 63:60 až v posledních 35 vteřinách. Ze současného kádru IMOSu už ale oba tyto zápasy pamatuje jen Barbora Kašpárková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články