Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USK prohrálo s Kurskem a postup ještě nemá jistý

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha budou muset bojovat o postup do play-off Evropské ligy až v posledním kole. Doma totiž podlehly favorizovanému Kursku 85:87 a stále nemají jistotu, že skončí mezi čtyřmi nejlepšími celky skupiny A. Tu jim dá výhra za týden v Montpellieru.

Utkání USK Praha - Dynamo Kursk
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Tam to bude velmi těžké. Prostředí je tam nepříjemné. Navíc se to komplikuje tím, že jsme museli narychlo měnit hotel a je tam podle zpráv velká zima. Ani cestování nebude snadné. Musíme se dobře připravit i psychicky," řekla trenérka Natália Hejková. "Prohra mrzí, protože jsme cítily šanci, ale na druhou stranu prohrát o dva body s tak silným týmem je dobrý výsledek, který by nás měl pozitivně naladit," dodala.

Pražanky začaly velmi dobře především v obraně, kde se jim povedlo eliminovat klíčovou hráčku Kursku a nejlepší střelkyni soutěže Nnemkadi Ogwumikeovou, která dala za úvodních 18 minut jediný bod. Od začátku domácí hráčky diktovaly tempo a soupeř se snažil držet krok. "Problém byl v tom, že když ubráníte Ogwumikeovou, tak je tam hned několik dalších hráček, které to vezmou za ni. V tom je síla Kursku," uvedla Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih euroligového utkání USK Praha - Kursk

V úvodu druhé čtvrtiny se rozstřílela Kateřina Elhotová, která dala osm bodů za minutu a půl, ale Kursk, plný evropských i amerických hvězd, si nechtěl nechat domácí utéct a vždy si v důležitou chvíli pomohl trojkou. V koncovce prvního poločasu se hostům povedlo srovnat na 44:44. "To nás hodně mrzelo, protože jsem tam schválně dala hráčky, aby i pomocí faulů udržely vedení, jenže místo toho dovolily Kursku srovnat. Do té doby jsme byly lepší, pak se to otočilo," řekla Hejková.

Do druhé půle Kursk tažený zejména ruskou reprezentační rozehrávačkou amerického původu Epiphanny Princeovou získal vedení a dotahovat musely české mistryně. USK se v útoku přestalo dařit, navíc do problémů s fauly se dostala klíčová pivotka Kia Vaughnová. Kursk před koncem třetí čtvrtiny utekl už na sedm bodů, ale Laia Palauová košem s klaksonem svůj tým znovu přiblížila a dala mu naději do poslední části.

V ní Kursk znovu utekl na osm bodů, ale šance USK držela přesně střílející Elhotová. Minutu před koncem Pražanky snížily na pouhé dva body, jenže přišla trojka Jeleny Milovanovičové, která definitivně rozhodla. "Ta trojka v závěru byla zbytečná, ale to bylo nezkušeností Aleny Hanušové, která ty hráčky ještě tolik nezná. Pak by neopustila hráčku, která dává trojky," řekla Hejková.

Natália Hejková: "Kursk je opravdu vysoká třída, teď vyhrál Ruský pohár, ale my jsme si na něj věřily a nebylo to daleko. Proto bychom Montpellier měly porazit, protože nemá takovou kvalitu jako Kursk. Naše forma by navíc ještě měla stoupat."

Přesto USK bere těsnou prohru s Kurskem pozitivně. "Prohra o dva body je dobrý výsledek. Samozřejmě to mrzí, protože výhra by nás posunula dál. Ale po problémech z ledna je to povzbuzení a doufejme, že budeme hrát dobře za týden a postoupíme," prohlásila Sonja Petrovičová, která byla s 21 body nejlepší střelkyní zápasu.

USK Praha - Dynamo Kursk 85:87 (18:16, 44:44, 61:66)

Nejvíce bodů: Petrovičová 21, Elhotová 20, Vaughnová 15, Palauová 11 - Oqwumikeová 19, Princeová 18, Jekabsoneová 16, Milovanovičová 14. Fauly: 17:12. Trestné hody: 11/6 - 19/15. Trojky: 5:10. Doskoky: 38:32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články