Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

USK přišel o bronz košem v poslední vteřině, euroligový titul má Fenerbahce

Koš Egle Sventoraiteové v poslední vteřině utkání rozhodl o tom, že basketbalistky USK Praha skončí v letošním ročníku Euroligy na čtvrtém místě. Ze zisku bronzu se po výhře 59:56 radují hráčky italského Schia. Finále, v němž na sebe narazily dva turecké celky Fenerbahce a Mersin, bylo jasnou záležitostí. Fenerbahce si dokráčelo pro pohodlnou výhru 99:60 a slaví svůj první euroligový titul.

"Jsem naštvaná jako nikdy v kariéře," zuřila trenérka Natália Hejková, které se před rozhodující trefou nelíbil zákrok Marine Mabreyové na Valériane Vukosavljevičovou. "Myslím si, že jsme si zasloužily vyhrát. Soupeř ale dostal totálně dar. Až takhle dobrý hostitel jsme nechtěli být. Hráčka, která faulovala, se dokonce omlouvala. Co ale z toho? Za to si nekoupíme ani zlaté prase," doplnila Hejková.

České mistryně neprolomily v soutěži čtyřleté čekání na medaili. Vedle třetího místa v roce 2019 skončily lépe jen před osmi lety, kdy závěrečný turnaj vyhrály. Pražankám nestačilo v utkání 17 bodů kapitánky Teji Oblakové ani double double Alyssy Thomasové (15 bodů, 12 doskoků) a Brionny Jonesové (10 bodů a 15 doskoků). Nejlepší střelkyní Schia, které vybojovalo první euroligovou medaili, byla autorka 17 bodů Mabreyová.

"Byl to zápas o bojovnosti. Předvedly jsme skvělý comeback, daly jsme do toho poslední síly. Strašně to bolí, protože si myslím, že jsme byly poškozené a rozhodčí měly písknout faul na Vukosavljevičovou. Dostaly jsme trojku a tím zápas skončil," řekla Tereza Vyoralová.

Hráčky USK vyšly ve Final Four naprázdno už počtvrté. Kromě loňska si zahrály neúspěšně o bronz také v sezonách 2015/2016 a 2016/2017.

"Je to už podle mě začarované. Buď se vyzraňujeme, nebo se vyzraňujeme a ještě přijde takovýto zápas. Už by bylo načase, aby se to otočilo. Asi budeme potřebovat exorcistu," uvedla Hejková.

Italský tým získal brzy náskok 15:7. Pražanky po oddechovém čase zareagovaly a po trefách Jonesové a Oblakové snížily. Závěr první čtvrtiny ale patřil opět Schiu, které uteklo do vedení 23:14.

USK se v úvodu druhé čtvrtiny přiblížil na rozdíl tří bodů, ale soupeř získal díky šňůře 12:3 poprvé dvouciferné vedení, které udržel až do poločasové přestávky.

České mistryně doplatily na horší střelbu (úspěšnost 31 procent) a 11 ztrát. Nepomohla jim ani převaha na doskoku, kde soupeře předčily 25:15. Schio těžilo ze širší rotace, když se prosadilo osm jeho hráček oproti pěti USK.

Po přestávce Pražanky zlepšily obranu a začaly stahovat. Schio se v úvodních osmi minutách třetí části prosadilo jen z trestných hodů a USK se i díky třináctibodové Oblakové vrátil do hry. Třetí část vyhrál 14:9 a před závěrečnou čtvrtinou se dotáhl na šest bodů.

"V kabině to nebylo dobré. Když jsem přišla do šatny, první co jsem řekla, že nechci vidět takovouto řeč těla. Byly jsme kousek od nich a měly na to dvacet minut. Pracovaly jsme na to celou sezonu. A krok po kroku se to pak zlepšovalo," líčila Hejková.

Za podpory zaplněné haly domácí basketbalistky pokračovaly v tlaku, a když Thomasová vyrovnala minutu před koncem z trestných hodů na 54:54, utkání gradovalo.

Mabreyová vrátila Schiu vedení, ale za USK srovnala šest vteřin před koncem Oblaková. Po oddechovém čase hostů měly Italky čas na poslední útok. Pražanky ho nejprve ubránily, odražený míč ale převzala v poslední chvíli Sventoraiteová a rozhodla. Platnost trefy potvrdily i rozhodčí.

"Tam se ale kontrolovalo, zda koš padl v čase. Trenérská výzva se dá použít jen na aut nebo čas, ale na posouzení celé situace, že měly odpískat faul, to neexistuje. Je to pravidlo, které je úplně k ničemu," řekla Hejková. "Nechtěly jsme skončit se čtvrtým místem. Cítíme to jako strašnou křivdu. Hráčky si nesáhly nad dno, ale pod dno sil. I mě překvapily, že dokázaly ještě vyhrabat, co vyhrabaly. Začaly skvěle bránit, soupeř si s tím nevěděl rady. A takhle to skončilo," dodala Hejková.

Fenerbahce dokráčel za titulem

K premiérovému triumfu Fenerbahce v soutěži pomohla 35 body americká hvězda Breanna Stewartová. Šestnáct bodů přidala její krajanka Kayla McBrideová. Mersinu, který do Final Four postoupil poprvé a v semifinále vyřadil USK, nepomohly ani čtyři desetibodové střelkyně Sinem Atasová, Laura Corneliusová, Aleksanda Crvendakičová a Elizabeth Williamsová.

Fenerbahce vyhrál utkání o titul na pátý pokus. Kromě loňska prohrál ve finále také v sezonách 2012/13, 2013/14 a 2016/17. V tomto ročníku vyhrál 16 z 18 zápasů. Zaváhal jen v úvodu základní skupiny A, kdy nečekaně prohrál s polskými Polkowicemi a maďarským Szekszárdem.

Hráčky Fenerbahce rozhodly o triumfu už v první půli, po níž odcházely do kabin s jednoznačným vedením 57:24. Kapitánka Stewartová měla tou dobou na kontě již 26 bodů. Tým trenérky Mariny Maljkovičové následně vývoj duelu kontroloval a nakonec vyhrál k radosti početných fanoušků v hledišti o 39 bodů.

Osmadvacetiletá Stewartová díky 35 bodům stanovila nový finálový rekord soutěže. Překonala o čtyři body dosavadní maximum krajanky Diany Taurasiové z roku 2009. Fenerbahce si připsalo premiérový titul deset let poté, co se v Evropské lize probojovalo poprvé do finále.

Final Four Evropské ligy basketbalistek v Praze:

Finále:

Fenerbahce Istanbul – Mersin 99:60 (29:17, 57:24, 77:44)

Nejvíce bodů: Stewartová 35, McBrideová 16, Saballyová a Cakirová po 11 – Corneliusová, Atasová, Williamsová a Crvendakičová všechny po 10.

O 3. místo:

USK Praha – Schio 56:59 (14:23, 28:39, 42:48)

Nejvíce bodů: Oblaková 17, Thomasová 15, Jonesová 10 – Mabreyová 17, Ndourová 11, Veronaová a Howardová po 9. Fauly: 18:19. Trestné hody: 22/12 – 11/8. Trojky: 4:7. Doskoky: 52:32.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články