Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

USK nepřipustilo úvodní překvapení. Finále proti KP Brno vede 1:0

První finále basketbalové soutěže žen vyšlo lépe USK Praha. Hráčky USK Praha v něm porazily KP Brno jednoznačně 79:61 a ujaly se vedení 1:0 na zápasy.

Basketbalistky USK Praha
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Hráčky Králova Pole přitom do prvního finále po 24 letech vstoupily nebojácně, vedly 12:4 a Pražanky musely dotahovat celou první čtvrtinu. Pak ale zavelela k obratu největší hvězda domácího týmu Marta Xargayová, která nastřílela do poločasu čtrnáct bodů.

USK se začaly dařit rychlé protiútoky i střelba z dálky, navíc Brňanky měly potíže na doskoku. Ještě do poločasu tak Pražanky nabraly dvouciferné vedení. Brňanky se ale pod vedením svých nejzkušenějších hráček Ilony Burgrové, Edity Šujanové a Sonji Ursuové nevzdávaly a držely rozdíl pod 20 bodů až do poslední části.

Ovšem na straně domácích se kromě Xargayové rozstřílela i kapitánka Kateřina Elhotová, dobré minuty měla i čerstvá juniorská mistryně republiky Veronika Voráčková. USK tak nedovolil drama a hlídal si klidné vítězství, ačkoli s ním Brno sehrálo nejvyrovnanější duel v sezoně.

"V první půlce jsme se pomalu rozjížděly, druhá už byla lepší. Ze začátku jsme byly zaskočené jejich agresivní obranou a špatně jsme je pokrývaly při střelbě z dálky. Proto ony s námi držely dlouho krok. Z toho se musíme poučit do dalšího zápasu, který určitě můžeme vyhrát o více než o 18 bodů," řekla kapitánka USK Kateřina Elhotová.

"Stály jsme dva týdny a bylo to vidět hlavně v první čtvrtině, kterou jsme prohrály. Nemohly jsme chytnout rytmus. Od druhé čtvrtiny už to bylo lepší, ale pořád tam bylo dost chyb, což je varování před zápasem v Brně. Tahaly to ty nejzkušenější, tedy Xargayová a Elhotová, které běhaly protiútoky, a tím jsme rozhodly zápas," přidala trenérka Natália Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráčky USK začaly finálovou sérii vítězstvím

USK Praha - KP Brno 79:61 (18:21, 43:32, 56:42)

Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 19, Xargayová 14, Hanušová a Romerová po 12, Režanová 11 - Burgrová 12, Ursuová 11, Šujanová 10. Stav série: 1:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články