Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

USK neměl v Eurolize s Montpellierem větší problémy a odskočil mu v tabulce

Basketbalistky USK Praha si připsaly v Eurolize čtvrté vítězství v řadě, když francouzský Montpellier přehrály vysoko 89:54. Český zástupce se v tabulce dotáhl na španělský celek Perfumerias Avenida a se šesti výhrami z osmi zápasů je druhý.

Brionna Jonesová z USK Praha (vpravo) bojuje o míč
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Díky drtivé výhře o 35 bodů má nyní v porovnání s francouzským soupeřem lepší vzájemné skóre. České mistryně táhla Alyssa Thomasová, která s 18 body, 11 doskoky a 9 asistencemi téměř zaznamenala triple double, dalších 17 bodů přidala Dragana Stankovičová. V týmu soupeře dala 17 bodů rozehrávačka Olivie Époupaová.

"Žádnou touhu po pomstě jsme necítily. Bylo to spíše o radosti z toho, jak poslední zápasy hrajeme. Je vidět, že si všechny hráčky vyhovují, umí se najít a hrají jako tým fakt dobře. V takové formě s námi bude mít každý soupeř problém," řekla novinářům trenérka USK Natália Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK Praha přehrály v Eurolize Montpellier

Její svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové vyhrály v prestižní soutěži počtvrté za sebou a dál jim patří v tabulce skupiny A druhé místo o skóre před Salamancou. Zároveň drží i po čtvrtém zápase domácí neporazitelnost. V příštím utkání se USK střetne za týden znovu doma s MBA Moskva.

"Jestli jsme v ideální formě? Ta neexistuje. I v prvním poločase, který byl z naší strany povedený, jsme mohly hrát o dost rychleji a víc dopředu. Nesmíme stále nic podcenit, a to ani s Moskvou. Doufám, že si ale udržíme naši náladu a nasazení," uvedla Hejková.

USK zahájil utkání šesti úspěšnými útoky a dostal se do vedení 13:5. Hlavní tahounkou byla americká podkošová hráčka Thomasová, jež za necelých pět minut vstřelila 11 bodů. Český celek pokračoval v důsledné obraně, trestal soupeře z rychlých brejků a první čtvrtinu vyhrál 28:15.

Domácí hráčky nepolevily ani ve druhé části a vedle šesti zisků nasbíraly v této pasáži také šest bloků. K Thomasové se přidala krajanka Brionna Jonesová s 11 nebo Stankovičová se sedmi body. Náskok USK postupně narostl na 27 bodů a fanoušky v hale Královka jen znejistilo drobné zranění Thomasové, která se po pádu na palubovku držela v závěru první půle za ruku. Devětadvacetiletá opora Pražanek ale pokračovala ve hře.

"Tohle byl nepříjemný moment a měla jsem trochu strach. Ona má s rameny obrovské problémy, a když jsem viděla, že jí potáhly ruku... Naštěstí je v pořádku. Sama si to kontroluje. Odhaduje, jaká ta bolest je a co obnáší," prozradila Hejková.

České mistryně kontrolovaly vývoj utkání i po přestávce. Přestože za celý zápas trefily jen dvě trojbodové střely z 19 pokusů, díky pevné obraně a převaze na doskoku nepouštěly pohodlný náskok pod 25 bodů. V poslední části USK i navzdory střídání hlavních opor rozdíl ještě zvýšil.

"To, že Alysse nakonec zbývala jedna asistence k triple double jsme nevěděli. Není to ale podstatné. Každý ji vidí jen podle bodů, ona je ale v každém zápase, a hlavně v obraně, duší našeho projevu. Minulý zápas to dávala kamarádkám, měla hodně asistencí a teď to vzala na sebe, protože jí to šlo," doplnila Hejková, jejíž tým zvítězil v Eurolize počtvrté za sebou s rozdílem vyšším než 24 bodů.

Evropská liga basketbalistek - skupina A, 8. kolo:

USK Praha - Montpellier 89:54 (28:15, 53:26, 68:42)
Nejvíce bodů: Thomasová 18, Stankovičová 17, Jonesová 15 - Époupaová 17, Petersová 10, Plouffeová 8. Fauly: 14:20. Trestné hody: 26/17 - 13/5. Trojky: 2:5. Doskoky: 56:40.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články