Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

USK mění koncepci, v lize dostanou prostor mladé hráčky

Praha - Vedení basketbalistek USK Praha se rozhodlo od nové sezony výrazně změnit koncepci. Tým českých mistryň se rozšíří na 15 hráček včetně šesti mladých talentů, které budou pendlovat mezi prvním družstvem, dorostem a rezervou v první lize. Současný kádr, který vybojoval postup do Final Four Evropské ligy, zůstane téměř beze změn. Asistentem trenérky Natálie Hejkové se stane reprezentační kouč Ivan Beneš.

"Určitě bude výhodou, že budu s reprezentantkami v každodenním kontaktu. Navíc se těším na spolupráci s trenérkou Hejkovou, která je asi nejúspěšnější mezi klubovými trenéry, a těším se, co se nového naučím," řekl Beneš.

V USK zůstanou zahraniční opory Kia Vaughnová, Sonja Petrovičová, Laia Palauová, Anete Šteinbergaová a Marta Xargayová. Loučí se srbská mistryně Evropy Tijana Ajdukovičová, která se příliš neprosadila.

Je nám líto, video expirovalo.
Tým USK rozšíří mladé hráčky, asistentem bude Beneš

Pokračovat budou i všechny dosavadní Češky, přičemž Kateřina Elhotová vzhledem k těhotenství vynechá minimálně první polovinu sezony. "S Katkou jsme se dohodli, že smlouvu pozastavíme. Dostala volnou ruku na to, jak se bude vracet. Její představa je poněkud rychlá. Uvidíme, až se dítě narodí a jaká bude situace," řekl manažer USK Marek Kučera.

Tým doplní Aneta Mainclová, Veronika Šípová, Tereza Šípová a Veronika Voráčková. Ještě jedna mladá hráčka bude oznámena později. Součástí změny je přesun klubu VŠ Praha, který má stejného majitele a sloužil pro práci s mládeží, ze ŽBL do první ligy a jeho přejmenování na USK Praha B. To umožní hráčkám pendlovat mezi oběma kluby, což dosud v rámci ŽBL nešlo.

Nový systém bude fungovat tak, že na Evropskou ligu devět klíčových hráček doplní tři mladé a zbytek bude trénovat individuálně bývalým reprezentačním koučem Luborem Blažkem či s dorostem. Naopak při zápasech ŽBL, kde bude USK tentokrát hrát všechny zápasy, dostanou prostor k odpočinku některé opory a více prostoru budou mít mladé hráčky.

"Každý takový krok je pro reprezentaci přínosný, zvlášť v dnešní době, kdy ubývá profesionálních hráček. Když jsme teď s Ivanem Benešem dělali nominaci na letní soustředění, tak se spousta hráček omlouvala, že si nemůže vzít v práci dovolenou. Proto je dobře, že alespoň některé dostanou takovou šanci," řekl sportovní manažer reprezentace Lubor Blažek.

Američanka Vaughnová zažádala o české občanství

Nejužitečnější hráčka loňského Final Four Euroligy Vaughnová získala povolení k trvalému pobytu, a pokud půjde vše podle plánu, mohla by reprezentovat Česko už na domácím mistrovství Evropy v příštím roce. "Kia minulý týden dostala povolení k trvalému pobytu a požádala o české občanství. Teď je to ve vyřizování ministerstva vnitra," řekl Kučera.

Jelikož v americké reprezentaci má velkou konkurenci, mohla by v případě zisku občanství posílit český národní tým. Aktuálně většina evropských reprezentací zařazuje do svých týmů naturalizované Američanky, které většinou hrají rozhodující roli. Pravidla FIBA umožňují mít v reprezentaci jednu rodačku z jiné země.

Složení týmu USK Praha pro sezonu 2016/17:

Hlavní kádr: Laia Palauová, Tereza Vyoralová, Marta Xargayová, Sonja Petrovičová, Alena Hanušová, Anete Šteinbergaová, Ilona Burgrová, Kia Vaughnová, Kateřina Elhotová

Mladé hráčky: Karolína Elhotová, Aneta Mainclová, Tereza Šípová, Veronika Šípová, Veronika Voráčková

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články