Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

USK jde poprvé do nejlepší osmičky Euroligy, porazilo Madrid

Praha – Basketbalistky ZVVZ USK Praha jsou po Brnu teprve druhým českým týmem, který kdy pronikl mezi nejlepších osm v Evropské lize. Rozhodující zápas osmifinále dokázalo USK doma porazit Rivas Madrid 54:38 a má tak jistou účast na závěrečném turnaji v Jekatěrinburgu. Tam se utká postupně s domácím týmem, Orenburgem, Kayserisporem a jedním z dvojice Bourges-Košice.

Zápas ZVVZ USK Praha - Rivas Madrid
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Pražanky potvrdily, že tato sezona je jejich nejlepší v historii. Už v základní skupině jasně dominovaly a prohrály jen dvě z 12 utkání. Také proti Rivasu potvrzovaly roli favoritek, i když v druhém utkání ve Španělsku si vybraly slabší chvilku a prohrály o pět bodů. V dnešním zápase už po třech minutách vedly 10:2, jenže pak ošklivě upadla nejlepší střelkyně týmu Jelena Dubljevičová a musela vystřídat. V druhé čtvrtině se sice vrátila na palubovku, ale domácí hráčky to i tak přibrzdilo a Madrid se vrátil do hry.

Velmi dobré utkání však hrála americká pivotka Kia Vaughnová, která měla podíl i na tom, že v druhé čtvrtině předvedly Pražanky šňůru 9:0 a odskočily na jedenáctibodový rozdíl. V úvodu druhé půle se pak Vaughnová s Kateřinou Elhotovou, hrající 100. zápas v Eurolize, postaraly o náskok až 16 bodů. Rivas se však odmítal vzdát a především Američanka Rachel Allisonová se snažila udržet tým ve hře.

Zápas ZVVZ USK Praha - Rivas Madrid
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Hráčky USK se však zkušeně soustředily hlavně na velmi dobrou obranu a v útoku šetřily čas. Hodně jim pomáhala Vaughnová, autorka 18 bodů a 11 doskoků, hrající nejlepší zápas v této euroligové sezoně. Důležité střely proměnila i Eva Vítečková, která byla po celou sérii hlavním terčem soupeřovy obrany. Při závěrečné snaze hostů se pak trenérka USK Natália Hejková mohla spolehnout na svoji nejlepší střelkyni Dubljevičovou, která třemi koši za sebou definitivně rozhodla.

"Dokázaly jsme využít Kiu pod košem. Jsem moc ráda, že mi vyšel tip, protože těsně před zápasem jsem říkala, že Kia s Evžou (Vítečkovou) zápas rozhodnou, a to se potvrdilo," prozradila Hejková. "Je to skvělý pocit. Miluji tyto důležité zápasy. Tým mě potřeboval, tak jsem se snažila," prohlásila Vaughnová. "Zvládly jsme to a teď budeme v Jekatěrinburgu reprezentovat Prahu," dodala. 

Je nám líto, video expirovalo.
USK je poprvé v osmičce Euroligy, cesta vedla přes Madrid

Důležitým faktorem pak podle Hejkové byla hlavně obrana, která udržela protivníka na 38 bodech, což je druhý nejlepší výkon této euroligové sezony a nejlepší v historii USK. "Obrana byla velmi dobrá, ubránily jsme i jejich nejlepší hráčky. V útoku byla vidět nervozita z důležitého duelu, ale hlavní byla obrana," dodala Hejková. Při závěrečné snaze hostů se pak trenérka mohla spolehnout na svoji nejlepší střelkyni Dubljevičovou, která třemi koši za sebou definitivně rozhodla.

Českým mistryním se tak podařilo postoupit na šestý pokus, v předchozích pěti osmifinálových sériích vyhrály jediné utkání. "Největší rozdíl byl v tom, že tentokrát jsme začínaly doma a výhoda domácího prostředí se na nás pozitivně podepsala. A také je skvělá chemie v týmu. Netroufnu si tvrdit, jestli jako jednotlivci máme nyní nejkvalitnější tým, ale určitě máme nejlepší kolektiv a hrajeme jako tým nejlepší basketbal," dodala Elhotová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články