Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USK doma odrazil nápor tureckého Mersinu a vede euroligovou tabulku

Přímý souboj o vedení v euroligové skupině B hráčky USK Praha zvládly. Ve vyrovnaném duelu porazily na domácí půdě v hale Královka turecký Mersin 71:67 a vyhouply se do čela tabulky. Na Mersin mají bodový náskok. 

Nejlepší hráčkou českých mistryň byla německá pivotka Nyara Saballyová, která zaznamenala 19 bodů a deset doskoků. Blízko tomuto double doublu byla také Australanka Ezi Magbegorová s jedenácti body a devíti doskoky. Hostujícímu celku nepomohlo ani 23 bodů ukrajinské střelkyně Aliny Jagupovové.

"Je to super vítězství. V průběžné tabulce jsme díky němu první, ale těch zápasů zbývá ještě hodně. Každopádně je to dobrý krok k play-off," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

Svěřenkyně Hejkové vyhrály v elitní soutěži páté utkání za sebou a jako jediné mají ve skupině bilanci 6:1. Mersinu oplatily semifinálovou porážku z Final Four minulého ročníku (58:78). Turecký celek prohrál v soutěži po pěti vítězstvích a zůstává ve skupině druhý.

"Ten tým je stále na začátku. Jedna věc je trénink, ale potřebujeme, aby hráčky předváděly to, co po nich chceme, i ve stresu. A ten stres na tréninku nemají. Potřebujeme proto stále hrát. Potenciál tam každopádně je," doplnila Hejková.

České mistryně vedly v úvodu 4:2, v dalších pěti minutách ale vyšly střelecky naprázdno a hostující hráčky otočily na 13:4. Také díky jedenácti bodům Mariny Mabreyové narostl náskok tureckého celku na 11 bodů. Pražanky v závěru snížily, přesto první čtvrtinu prohrály 14:21.

USK se za podpory zaplněné haly Královky snažil ve druhé části vyrovnat, blíže než na šestibodové manko se ale nedostal. Po dvou trojkách Jagupovové se Mersin vrátil znovu do vedení o jedenáct bodů a USK v závěru poločasu po trefě Maríi Condeové korigoval na 28:37.

"Čekala jsem, že to bude těžké a nebude to tak snadné jako v Boloni, kde jsme soupeře překvapily. První poločas jsme byly měkké v obraně i útoku. Někdy až naivní. V šatně jsme si to trochu vysvětlily. Bez křiku jsme si řekly, že to není naše hra," uvedla Hejková

Pražankám ale vyšel nástup do druhé půle. Pěti body nastartovala tým kapitánka Teja Oblaková a po dalších trefách Magbegorové, Saballyové či Ayayiové vyrovnaly české mistryně na 41:41. Třetí čtvrtinu vyhrály Pražanky 27:16 a do závěrečné části šly s dvoubodovým vedením.

"Pomohl nám začátek druhého poločasu, kdy hra získala jinou tvář. A pak to byl boj a koš za koš. Důležité bylo, že je našich střelkyň více než těch jejich. O tom to v našem týmu je," řekla Hejková.

Vyrovnaný souboj vygradoval v poslední čtvrtině. Mersin vedl po šesti bodech za sebou 59:57, domácí hráčky odpověděly trojkami Voráčkové a Magbegorové a otočily na 63:59. Za tohoto stavu se domácím vyfaulovala kapitánka Oblaková a Mersin dvě minuty před koncem srovnal na 63:63.

"Zajímavý moment byla i moje technická. Po ní jsme totiž dostaly nějaké fauly i my. Nevím ale, za co jsem ji dostala, protože jsem se otočila ke svým a ona (rozhodčí) mi ji dala dozadu," uvedla Hejková.

Vedle Saballyové však USK v závěru výrazně pomohla Maite Cazorlaová. Španělská rozehrávačka převzala za Oblakovou taktovku hry, z celkových 15 bodů dala v koncovce čtyři z trestných hodů a odrazila poslední snahu soupeře o obrat.

"To je výhoda našeho týmu, že za Teju máme také Cazorlaovou. A ještě byla nachystaná Vyoralová. Nejdůležitější bylo, že jsme mohly druhý poločas změnit a hrát na čtyři vysoké hráčky s jednou rozehrávačkou. První poločas jsme hrály na dvě malé a moc nám to nešlo. Je to super, že máme tým zdravý a tyto hráčky k dispozici," dodala Hejková.

ZVVZ USK Praha – Mersin 71:67 (14:21, 28:37, 55:53)

Nejvíce bodů: N. Saballyová 19, Cazorlaová 15, Magbergorová 11 – Jagupovová 23, Mabreyová 19, Williamsová 12. Fauly: 21:25. Trestné hody: 28/19 – 18/14. Trojky: 4:7. Doskoky: 36:37.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články