Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USK čeká v Evropské lize Szekszárd. Poprvé s Američankami a podporou z tribun

S navrátivšími oporami ze zámoří Alyssou Thomasovou a Brionnou Jonesovou zaútočí basketbalistky USK Praha na druhé vítězství v novém ročníku Evropské ligy. Po dvou duelech na palubovkách soupeřů se české mistryně představí poprvé doma, kde přivítají maďarský Szekszárd. Po 20 měsících je v prestižní soutěži podpoří z hlediště také fanoušci. Přímý přenos utkání USK Praha – Szekszárd sledujte od 18:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Už mám trochu absťák," řekla trenérka Natália Hejková. "Doma je doma, a i když hrajeme proti týmu, s nímž jsme ještě nehrály, tak tím, že je naše skupina velmi vyrovnaná, si nemůžeme dovolit nic podcenit," dodala.

Basketbalistky USK sehrály naposledy v Evropské lize domácí zápas s diváky v únoru 2020, kdy porazily Benátky (89:57). Následné vyřazovací souboje pak byly kvůli pandemii koronaviru zrušeny a minulý euroligový ročník se uskutečnil jen formou tzv. bublin. České šampionky vypadly v základní skupině a do čtvrtfinále nepostoupily poprvé od sezony 2012/13.

Je nám líto, video expirovalo.
USK půjde proti Szekszárdu i s Američankami v sestavě

"Nebojím se však, že by děvčata hluk v hale znervózněl. Povzbuzování a hudbu zažila už v prvním zápase na hřišti Montpellier. V Moskvě to sice bylo trochu komornější, ale čekám, že bude v Praze něco mezi tím," uvedla Hejková.

Její svěřenkyně mají po dvou zápasech bilanci jedné výhry a jedné porážky. Po těsné prohře 74:75 s Montpellier uspěly minulý týden v Moskvě proti MBA o 25 bodů (79:54). "Tým se díky tomuto úspěchu trochu uklidnil. Byla tam lehká nervozita a vím, že se hráčky z tohoto vítězství velmi radovaly. Mají hned lepší vnitřní pocit a impulz do práce, což je znát i na tréninku," podotkla Hejková.

Kýžený návrat Američanek

Ač slovenská trenérka nebude moci zřejmě počítat se zraněnou Alenou Hanušovou, těší se na návrat amerických podkošových hráček Thomasové a Jonesové, které úvodní duely vynechaly kvůli účasti v semifinále WNBA. "Dorazily v neděli, a i když jsem je k tomu nenutila, cítily zodpovědnost přijít již v pondělí ráno na trénink. Zopakovaly jsme si věci z minulého roku a je výhoda, že znají náš systém v obraně," vysvětlila Hejková.

"Zdravotně jsou obě v pořádku a tahle soutěž pro ně bude fajn. Je na nich znát, že si potřebují napravit bolest z výpadku v semifinále WNBA. Prý se ani nedívaly na pozdější finále, jak byly zklamané," doplnila sedmašedesátiletá trenérka.

Szekszárd, který patří k nováčkům v Evropské lize, má zatím na kontě dva neúspěchy. Po úvodní porážce v Benátkách 59:80 nestačil před týdnem doma ani na Montpellier, s nímž padl 65:72. Hlavní oporou týmu je pivotka Nikolina Miličičová z Bosny a Hercegoviny, jež má průměr 17,3 bodu a 8,5 doskoku na zápas.

"Znám jejich trenéra i asistentku, která je má bývalá hráčka. Hrají klasický houževnatý maďarský basketbal s tvrdou obranou a je třeba se na to připravit. Věřím, že se s nimi v útoku vypořádáme a že v obraně předvedeme stejný výkon jako naposledy proti Moskvě," zakončila Hejková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články