Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Uhrová si cení dalšího titulu a vyhlíží trojkový basketbal na OH

Brno – Historický triumf, který ziskem titulu na světovém šampionátu zaznamenaly české reprezentantky v trojkovém basketbalu, by měl podle hrající trenérky národního týmu Michaely Uhrové posloužit k výraznému rozvoji tohoto odvětví u nás. Motivací pro váhající jedince může být nepochybně i snaha mezinárodní federace FIBA o zařazení basketbalu 3x3 do programu olympijských her.

Mistryně světa z trojkového basketbalu
zdroj: Facebook autor: @FIBA3×3

"V tomto směru je FIBA velice sebevědomá. Ve světě zaznamenal trojkový basketbal velký rozmach. Jedná se o zcela jinou hru než v pětkovém," uvedla po návratu z Číny Uhrová.

Úspěch českých hráček zvýrazňuje i fakt, že vybrat reprezentační tým v rozehrané sezoně bylo značně problematické. Během MS musela zasáhnout do hry také sama Uhrová a dokázat, že nic ze svého umu nezapomněla.

Před patnácti lety získala v Brně titul juniorské mistryně světa. Semifinálové cesty byly v obou případech podobné. V roce 2001 české reprezentantky porazily překvapivě tým USA a ve finále Rusko. Tentokrát narazily v semifinále opět na hráčky z kolébky basketbalu a ve finále pokořily Ukrajinu.

"Těžko říci, kterého z těchto titulů si více cením. Neporovnávala bych to. Paradoxní je, že tým USA vedla stejná trenérka jako před patnácti lety v Brně. Ta mi po prohře řekla, že by se se mnou už potřetí setkat nechtěla," usmívala se Uhrová.

"Měly jsme hodně těžkou skupinu. Nejtěžší byl první zápas proti Cookovým ostrovům a potom finále. Každým utkáním tlak na nás rostl," ohlédla se hrající trenérka za úspěchem, který společně s ní dosáhly Tereza Vorlová, Kateřina Novotná a Sára Krumpholcová.

Ta už letos získala bronzovou medaili na juniorském mistrovství Evropy, kde byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou. "Trojkový basket mě baví více než pětkový. Hráčky jsou mnohem častěji v kontaktu s míčem. Rozdíl je i v tom, že v pětkovém je také často jasné, kdo vyhraje," poznamenala Krumpholcová.

První oslava titulu se uskutečnila hned po finálovém duelu s českými příznivci, kteří v Číně vydatně fandili. Hlavní oslavy chystají úspěšné basketbalistky o víkendu v Praze.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články