Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tým USK prohrál v Eurolize s Tarantem, série je vyrovnaná

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha podlehly v druhém osmifinále Evropské ligy doma Tarantu 73:75. Série na dva vítězné zápasy je vyrovnaná 1:1, o postupujícím do čtvrtfinále se rozhodne ve středu v Itálii. Pražanky dnes propásly první možnost poprvé v historii postoupit mezi osm nejlepších celků soutěže, i když byla velká. Ještě na začátku čtvrté čtvrtiny vedly o osm bodů, ale závěrečný úsek hry ovládl soupeř.

"Nemělo by nás psychicky poznamenat, že jsme byli kousek od dobrého výsledku. Musíme odstranit pocity zklamání, že to nevyšlo dnes, a vrátit se do pohody. V Tarantu se pokusíme hrát svůj basket a zase tam uspět," řekl trenér USK Lubor Blažek, jehož tým v úterý první vzájemný duel vyhrál vysoko o 17 bodů a dnes mohl sérii rozhodnout.

Dnes však v táboře USK vládla pochmurná nálada. Na začátku druhé čtvrtiny domácí tým navíc přišel o elitní kanonýrku Evu Vítečkovou, která má zřejmě zlomený malíček na "střelecké" pravé ruce. Druhý poločas sledovala už jen v civilu na lavičce a několik týdnů může být mimo hru. "Ztratit jednoho z klíčových hráčů je pokaždé nepříjemné. A na náladě mi nepřidá, že její pauza nemusí být vůbec krátká," poznamenal Blažek.

Je nám líto, video expirovalo.
ZVVZ USK Praha - Cras Basket Taranto

Pražanky nezvládly závěr utkání

Tým USK jako kdyby se už na začátku šance jít do další fáze zalekl. První čtvrtina patřila jednoznačně Tarantu, nervózní Pražanky za pět minut nasbíraly čtyři ztráty, v útoku špatně volily střelecké pozice a nabraly až osmibodové manko. V úterý české vicemistryně v Tarantu rozhodly o svém vítězství ve třetí desetiminutovce, dnes jim vyšla ta druhá. USK se vyplatila sázka na zónovou obranu, proti níž se Italky prosazovaly jen těžko a pětiminutový úsek prohrály vysoko 2:12.

DeLisha Miltonová-Jonesová

"Taranto dnes asi mělo větší touhu po vítězství, ukázalo se to v poslední čtvrtině, kdy se všechno lámalo. Teď se musíme nachystat na středu. Nebude to nic jiného než válka, boj na život a na smrt."

Druhou desetiminutovku tým USK vyhrál drtivě 28:11, v poločase měl devítibodové vedení a také po pauze se USK dařilo. Jeho náskok byl chvílemi až dvouciferný. Obranu hostů dál trápily hlavně Američanky Whalenová s Miltonovou-Jonesovou, ale Taranto se vzchopilo a v poslední čtvrtině předvedlo velké vzepětí a osmibodové manko bylo během tří minut pryč.

Především díky kvalitnímu výkonu podkošové hráčky Sophie Youngové v dresu Taranta se italskému týmu brzy podařilo vyrovnat na 68:68 a tři minuty před sirénou Youngová dokonce Taranto poslala do vedení 72:71. To vzápětí ještě posílila přesnou trojkou Mahoneyová. Její koš znamenal odskočení Taranta na 75:73, což vneslo do řad USK dvě minuty před koncem ještě větší neklid.

Domácí hráčky začaly v útoku chybovat, v obraně je navíc srazilo, že při několika útocích soupeře nedokázaly doskočit míč, což italskému celku dávalo šance na opakované zakončení. Přesto Pražanky ještě mohly vykřesat naději na prodloužení. V závěrečných vteřinách Elhotová s Vajdovou postupovaly ve dvojici proti jediné soupeřce, ale Maďarka zbytečnou nahrávkou akci pokazila a Elhotová už s poslední střelou neuspěla.

ZVVZ USK Praha - Cras Basket Taranto 73:75 (17:25, 45:36, 62:54)

Nejvíce bodů: Whalenová 20, Miltonová-Jonesová 19, Pecková 8, Elhotová 7 -Youngová 24, Mahoneyová 13, Godinová 11. Rozhodčí: Gorškov (Rus.), Kudlicki(Pol.), Cziffra (Maď.). Fauly: 16:18. Trestné hody: 22/12 - 18/11. Trojky: 3:2. Diváci: 1050.

ZVVZ USK Praha - Cras Basket Taranto
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články