Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tvrdý trest pro basketbalistku Grinerovou. Ruský soud ji poslal na devět let do vězení

Na devět let do vězení poslal ruský soud basketbalistku Brittney Grinerovou kvůli pašování drog. Prokuratura požadovala ještě o půl roku delší trest. Případ jednatřicetileté hráčky řešili i vrcholní představitelé obou zemí; americký prezident Joe Biden ihned po vynesení rozsudku Rusko vyzval, aby vítězku olympiády i Evropské ligy s týmem Jekatěrinburgu propustilo.

Britney Grinerová
zdroj: ČTK/AP autor: Alexander Zemlianičenko

Grinerovou zadrželi v únoru na moskevském letišti Šeremetěvo poté, co u ní byly objeveny náplně do elektronické cigarety s hašišovým olejem. Basketbalistka se hájila tvrzením, že je zabalila nedopatřením.

"Byla to chyba. A doufám, že vaše rozhodnutí pro mne nebude znamenat konec života," řekla Grinerová se slzami v očích soudkyni před vynesením verdiktu. Doba strávená ve vazbě se jí do trestu započítá. Dostala také pokutu milion rublů, zhruba 400 tisíc korun.

Obhajoba soudu předložila potvrzení, že Grinerová látku má na lékařský předpis a užívá ji proti bolesti. Před soudem ve prospěch dvojnásobné olympijské vítězky vypovídalo několik svědků z Jekatěrinburgu, s nímž vyhrála čtyřikrát Evropskou ligu. V USA patří mezi hvězdy ligy WNBA coby hráčka Phoenixu Mercury.

Prokuratura však při dnešním závěrečném vystoupení požádala o takřka nejpřísnější trest. Možným maximem bylo deset let. Agentura AFP uvedla, že obhájci Grinerové se hodlají proti rozsudku, který označili za nesmyslný, odvolat. Basketbalistka soudní síň podle Reuters opustila v poutech se slovy: "Miluji svoji rodinu".

Biden vyzval Rusko, aby Grinerovou propustilo

Na rozhodnutí soudu okamžitě zareagoval americký prezident Joe Biden, jenž Rusko vyzval, aby hráčku okamžitě propustilo. "Dnešní odsouzení americké občanky Brittney Grinerové je jen dalším připomenutím toho, co svět už ví. Rusko Brittney zadržuje neprávem," prohlásil. "Je to nepřijatelné a vyzývám Rusko k jejímu okamžitému propuštění," dodal.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že devítiletý trest "umocňuje nespravedlnost jejího zatčení". "Budeme nadále pracovat na tom, abychom Brittney i také neprávem zadrženého Paula Whelana dostali domů," dodal ministr. Mluvčí rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby řekl, že Blinken se ve věci pravděpodobně obrátí na svého ruského protějška Sergeje Lavrova.

Americká chargé d'affaires v Moskvě Elizabeth Roodová rozsudek označila za "justiční omyl". 

Grinerová je předmětem vyjednávání o výměně vězňů mezi Moskvou a Washingtonem. Spojené státy nabízejí výměnu Grinerové a bývalého vojáka Paula Whelana za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který si odpykává trest v USA.

Výměna vězňů byla i tématem nedělního rozhovoru ministrů zahraničí Antonyho Blinkena a Sergeje Lavrova. Jejich jednání nicméně nepřineslo jasný výsledek. Ruští diplomaté navrhli "návrat k profesionálnímu dialogu v režimu 'tiché diplomacie' bez vypouštění bombastických informací", uvedla agentura TASS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články