Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Turecko vyhrálo nad Ruskem a zahraje si o olympijské hry

Budapešť - Turecké basketbalistky v duelu o páté místo na mistrovství Evropy udolaly Rusko 68:66 v prodloužení a zajistily si postup do kvalifikace o olympijské hry. Na kvalifikačním turnaji doplní Bělorusko, Španělsko a poraženého z finálového duelu mezi Francií a Srbskem. Vítěz finále bude mít účast na OH jistou. 

Turecká basketbalistka Begum Dalgalar (vpravo) na MS
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Turkyně dlouho s Ruskem prohrávaly, až o devět bodů, ale v poslední čtvrtině je táhla rodilá Američanka Lara Sandersová a získaly až pětibodové vedení. Ruskám se povedlo v závěru vyrovnat na 59:59 a zápas musel do prodloužení.

V něm Rusky rychle získaly pětibodové vedení, ale ve zbývajících třech minutách nedaly ani bod. Naopak mladá turecká křídelnice Olcay Cakirová proměnila trojku a svou první úspěšnou střelou v utkání srovnala. Čtyři vteřiny před koncem rozhodla úspěšným nájezdem Isil Albenová.

Rusky tak nedotáhly do úspěšného konce návrat mezi elitu po dva roky starém krachu. Tehdy na ME vypadly už v základní skupině, poté chyběly i na loňském mistrovství světa. Po generační výměně se však vrátily ve velké síle. A to zejména zásluhou teprve šestnáctileté pivotky Marii Vadejevové, která byla nejlepší střelkyní Ruska na turnaji. Dnes dala 19 bodů, ale ani to Ruskám nestačilo.

Výsledky ME basketbalistek

o 5. místo

Turecko - Rusko 68:66 po prodl. (15:17, 27:32, 45:47, 59:59)
Nejvíce bodů: Sandersová 28, Yilmazová 15, Albenová 11 - Vadejevová 19, Princeová a Beljakovová po 11.

o 7. místo

Černá Hora - Litva 89:77 (26:24, 53:36, 70:56)
Nejvíce bodů: Robinsonová 24, Jovanovičová 17, Aleksičová 12 - Nacickaiteová 28, Kuktieneová 10. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy