Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenér CSKA: Nymburk má potenciál pro Euroligu

Praha - Souboj s nejbohatším týmem Evropy CSKA Moskva ukázal, že účast basketbalistů Nymburka v prestižní Evropské lize, o které se začalo znovu mluvit s plánovaným příchodem nového investora do klubu, není jen nereálným snem. Nymburk byl favoritovi vyrovnaným soupeřem a prohrál až v závěru, dokázal vytvořit i důstojnou atmosféru pro atraktivní duel a téměř vyprodal omezenou kapacitu O2 areny. Trenér CSKA Ettore Messina nyní řekl, že si umí Nymburk v Eurolize představit.

Basketbalisté Nymburka
zdroj: ČTK/Zbyněk Stanislav

Nymburk o Evropskou ligu usiloval už třikrát v kvalifikaci. Jednou byl dokonce hodně blízko. V minulé sezoně došel až do finále kvalifikace, kde prohrál s Charleroi. V této sezoně prohrál s Cantú v semifinále. Pro příští sezonu však už vedení Nymburka v postup věří.

Má k tomu pomoci i nový spoluvlastník klubu. Majitel devítinásobného českého mistra Miroslav Jansta se chystá prodat 50 procent akcií klubu Sportovnímu holdingu Praha, který vlastní hokejovou Spartu a účastníka KHL Lva Praha. Díky tomu má dojít k navýšení rozpočtu ze 60 na 80 až 100 milionů korun. a to s jediným cílem, kterým je postup do Euroligy.

Nymburk už několikrát ukázal, že by na účast mezi evropskou smetánkou měl sportovně mít, když byl schopen s účastníky nejkvalitnější evropské soutěže hrát vyrovnané zápasy i je porazit. V této sezoně například Bilbao potrápil Valencii nebo Žalgiris Kaunas, v minulé sezoně zdolal Chimki Moskva nebo právě CSKA Moskva doma o 19 bodů. S ruským gigantem sehrál dvě vyrovnaná utkání i v tomto ročníku VTB ligy.

Trenér Nymburka Ronen Ginzburg: "Tým Nymburka má svou kvalitu. Mají dobrou organizaci, skvělou halu, talent. Pokud budou nadále vylepšovat svůj tým, tak si je umím v Evropské lize představit."

Trenér CSKA Ettore Messina: "Cítil jsem se téměř jako v Evropské lize. Hráli jsme s jedním z nejlepších týmů v Evropě, přišlo hodně lidí, kteří se bavili dobrým basketbalem."

Dnešní souboj s CSKA však ukázal i potenciál organizační a marketingový. Povedlo se téměř zaplnit kapacitu O2 areny zmenšenou na 7000 míst. "Byl to super zážitek. Přišlo hodně lidí a vytvořili velmi dobrou atmosféru. Užili jsme si to," řekl mladý český reprezentant Vojtěch Hruban.

"S těmi silnějšími týmy paradoxně hrajeme lépe než s těmi slabšími, které bychom měli porážet. Takže si myslím, že bychom Euroligu zvládli," míní Hruban. "Není to ani tak větší motivací, ale spíše tím, že tyto silné týmy hrají více basketbalově. Týmy ze spodku VTB ligy jsou spíše takoví řezníci a chasníci, což nám nevyhovuje," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nymburk - CSKA Moskva

Trenér ruského celku rovněž zdůraznil skvělou atmosféru panující v 02 aréně. Tehdy triumfoval právě CSKA Moskva s Messinou na trenérském postu. "Když jsem vstoupil do haly, všechny ty vzpomínky se mi vybavily. Moc rád jsem se sem vracel. Je to velmi dobrá hala, která by si zasloužila více kvalitních basketbalových zápasů," dodal kouč CSKA.

Atmosféru zdůraznil i pivot Nymburka Rado Rančík. "Už jen to, že člověk přijde do tak velké haly, kde je plno lidí, je velký zážitek. Bohužel ho kazí jen ta prohra. Snad ale do budoucna takových zápasů budeme hrát více. Snad je to budoucnost basketbalu v Čechách," řekl Rančík, který nastoupil v základní sestavě se čtyřmi Čechy. "Sice jsem si to hned neuvědomil, ale je to pěkné, že jsou v Čechách hráči, kteří jsou schopní hrát s CSKA vyrovnaný basketbal," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články