Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Trenér Beneš: Výhra nad Španělskem je krásná náplast, ale náš cíl byl vyšší

Hradec Králové - Ani senzační výhra nad Španělskem nezvedla trenérovi českých basketbalistek Ivanu Benešovi náladu po vyřazení v základní skupině mistrovství Evropy a konečném 13. místě, což je nejhorší výsledek v historii. Na druhou stranu byl pro něj ale výkon týmu v duelu se Španělskem světlem na konci temného tunelu, do kterého se český ženský basketbal dostává. A právě takové zápasy ho mohou z onoho tunelu dostat.

Ivan Beneš
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Jsem šťastný, že zápas takhle dopadl, ale hlavně, že takhle vypadal. Výsledek i výkon byly pěkné. Po té strašné frustraci je to světlo v tunelu. To je to, co ten tým potřeboval. Dokázali jsme si, že máme na to hrát s kvalitními soupeři," řekl Beneš po pondělním duelu, ve kterém Češky vyhrály nad Španělskem 67:63 a zaznamenaly tak první výhru nad tímto soupeřem za posledních 11 let.

"Zároveň jsme ale nešťastní. Protože kdybychom porazili Maďarsko, tak jsme ve čtvrtfinále. Ale to je sport, někdy je krásný a někdy krutý," prohlásil Beneš. "Výhra nad Španělskem je krásná náplast na velké bebíčko, na které ale není dostatečně velká. Přelepili jsme ho, ale pořád tam je. Je to samozřejmě neúspěch. My jsme nechtěli mít jednu náplast a jet domů. My jsme chtěli hrát minimálně osmifinále. Tohle jsme nechtěli. Cíl byl vyšší," připustil.

Odmítl názory, že k výhře přispělo i to, že Španělsko vzhledem k jistotě postupu do čtvrtfinále nedalo do utkání maximum svých schopností. "Znám Španělky a vím, že ty nic nevypustí. Ani malinko. Takže s tím zásadně nesouhlasím. Mají tam hráčky, které by překously i tyč, jen aby vyhrály. Laia Palauová byla schopná se na tréninku málem poprat i s Kiou Vaughnovou, jen aby získala míč. Navíc jejich opory hrály hodně minut," upozornil Beneš.

Kromě výsledku ho potěšilo i to, jak duel s favoritem zvládly i méně zkušené hráčky jako Veronika Voráčková, Karolína Elhotová nebo Petra Záplatová. "Mám radost z toho, že nebyl rozdíl mezi první a druhou pětkou. To je důležité pro sebevědomí holek. Takové zápasy by jim to mohly do budoucna přinést, aby nebyly ustrašené jako v prvním utkání s Ukrajinou," připomněl úvodní neúspěch na turnaji.

Podle Beneš hrála roli absence zkušeností

"Ale to by chtělo, aby takové zápasy hrály holky i na klubové úrovni. S tím roste výkon. Proč byla ta zlatá generace tak výborná? Protože holky byly dlouho spolu a hrály kvalitní euroligové zápasy. Pak se k tomu přidávaly šampionáty, úspěchy a všechno to vygradovalo. To nepřijde samo od sebe. Zázraky se nedějí," řekl Beneš. Právě nedostatek zkušenosti se podle něj projevil v tom, jak nervózní byl tým v úvodu turnaje. Až když si na tempo a atmosféru zvykl, začal předvádět basketbal jako proti Španělsku.

"Projevila se absence zkušeností. Přeci jen jsme na takové akci dva roky nebyli a některé hráčky nikdy. Navíc se hrálo doma, přijde čtyři tisíce fanoušků a holky na to nebyly připraveny mentálně. Kdybychom turnaj začali se Španělskem a odbyli si tam ten špatný výkon, tak jsme pak mohli s Ukrajinou a Maďarskem usilovat o postup, protože náš výkon měl vzrůstající tendenci. Ale to je jen kdyby," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články