Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Trenér Beneš po nejhorším výsledku v historii: Chci u týmu pokračovat

Hradec Králové - Nejčernější obavy trenéra Ivana Beneše se naplnily. S českými basketbalistkami se mu nepodařilo ani postoupit ze základní skupiny mistrovství Evropy. Navíc před vlastním publikem. I přes nejhorší výsledek v historii by však chtěl s týmem pokračovat, protože věří, že i nepovedený turnaj hráčkám do budoucna pomůže. 

Ivan Beneš
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Smlouva mi končí na konci měsíce. Ale chtěl bych určitě u týmu pokračovat, když dostanu důvěru. Práce s týmem mě bavila. Udělali jsme dost práce, o to více mrzí, že se to nevrátilo," řekl Beneš po prohře 70:74 s Maďarskem.

"Vidím, že by to mohlo mít perspektivu. Teď jsme v bodu nula. Dnes tu měly autogramiádu vicemistryně světa z roku 2010 a to je co hráčka, to pojem. Teď je na nás, abychom pojem udělali i ze současných reprezentantek," prohlásil. Zatím se to však nepovedlo. První duel Češky nezvládly psychicky a prohrály s Ukrajinou. Následně nestačily na Maďarsko a už nyní vědí, že ani pondělní duel se Španělskem nic nezmění na tom, že pro ně turnaj po základní skupině skončí.

"Mrzí to strašně moc. Doma je to dvojnásob bolestné. Proti Ukrajině jsme psychicky selhali. Tentokrát to bylo mnohem lepší. Holky byly namotivované, daly do toho všechno, ale něco málo nám chybělo. Při rozboru najdu dvacet různých věcí, a kdybychom dvě z nich udělali jinak, mohlo to dopadnout obráceně," hodnotil Beneš.

Za klíčové označil střeleckou formu Maďarky Nory Nagyové-Bujdosové, která pěti trojkami otočila zápas. "Věděli jsme, že musíme tlačit, protože kdybychom nechali hrát Maďarky v klidu, tak nám dají o třicet jako v přípravě Slovensku. Proto jsme je napadali a dlouho to vycházelo. Jenže pak Maďarky naši obranu přečetly svou zkušeností a dostávaly míč na tu správnou hráčku, která to celé otočila," hledal důvod porážky.

"My téhle obraně věřili, protože nás protáhla celým zápasem slušně. Pak jsme ale přestali stíhat v rotaci, na chvilku jsme nechali volnou Bujdosovou a spoluhráčky ji vždy našly. Přicházeli jsme tam jen o chvilinku později. Ale zrovna tam byla tak střelecky disponovaná hráčka," dodal.

I přes vyřazení ale věří, že takové zápasy basketbalistkám do budoucna hodně pomohou. "A to nejen těm mladým, ale i holkám z USK, které v Eurolize nehrají rozhodující minuty. Tohle je basket na mezinárodní úrovni. A pokud chceme, aby reprezentace hrála na nejvyšší úrovni, musíme mít dostatek zkušených hráček. Nemůžeme čekat na zázrak, že se nám vyloupne nějaký talent. Je třeba, aby holky hrály mezinárodní zápasy i na klubové úrovni. Nemůžeme si myslet, že když se nějaké holce daří v české lize, že to samé předvede tady," poukázal Beneš na to, že v současnosti hraje na nejvyšší mezinárodní úrovni jen pražský klub USK, zatímco dříve zářilo i Brno.

Připustil, že v současné situaci může být pro český tým problém se vůbec za dva roky na mistrovství Evropy probojovat. "Evropa se hrozně vyrovnala. Mužstva, která na minulé Evropě chyběla, porážejí favority. Řecko vyhraje nad obhájcem ze Srbska, Slovinsko málem porazí Francii, Belgie zdolá Rusko. Až bude rozlosovaná kvalifikace, tak to bude velmi těžké. Možná nastanou časy, kdy na velký turnaj nepostoupíme. Je třeba si uvědomit, že oproti úspěšným rokům se situace výrazně změnila. Už tu není zlatá generace," dodal. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články