Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Tohle je větší než sport a každý by to tak měl brát, říká o koronaviru z Chicaga Satoranský

Zákeřný koronavirus zasáhl severoamerické sportovní prostředí 11. března, kdy měl pivot Utahu Rudy Gobert první pozitivní test. Vedení NBA okamžitě přerušilo soutěž a další ligy krátce nato tento postup následovaly. Situace je ve Spojených státech momentálně velmi vážná, což v Chicagu vnímá také český rozehrávač Tomáš Satoranský, který by s rodinou rád co nejdřív odcestoval do Česka. Brzké obnovení NBA nevidí jako reálné.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský nevidí obnovení NBA v této sezoně reálně, rád by se vrátil do Česka

"Zhoršuje se to každým dnem. Chicago není tak zasažené jako New York, ten je s vývojem o dva týdny napřed. Lidi si vážnost uvědomují a začínají se strachovat," říká Satoranský a prozrazuje, jaký harmonogram si momentálně s rodinou nastavil.  

"Já doma cvičím. Mám své určité workouty. S rodinou chodíme na nákup, na procházky a to je všechno. Máme roušky, což je věc, která tu zatím tolik nejede. Lidi si na jejich nošení pomalu a postupně zvykají, ale žádné nařízení jako v Česku tu zatím neplatí."

Jediný Čech v NBA, který si letos v Chicagu vylepšil osobní statistiky na 10 bodů a 5,4 asistence, nevěří, že se kvůli pandemii koronaviru přerušená sezona NBA dohraje. Nákaza COVID-19 si v USA doposud vyžádala přes 250 tisíc nakažených a 6500 mrtvých.

"Myslím, že v tomhle stavu je nemožné, aby se liga dohrála. Mluví se sice o play-off třeba jako o izolovaném turnaji bez diváků. Hledají se různá místa - slyšel jsem o Las Vegas, nákladní lodi. Jsou bláznivé nápady a basketu by to jen uškodilo. Nedokážu si představit, jak by to vypadalo a já bych se nedokázal soustředit. Tohle je větší než sport a každý by to tak měl brát."

I proto Satoranský plánuje návrat do České republiky. Situace je ale nejasná. Od NBA, klubu či agentů nemá příliš konkrétních informací. "Chtěli jsme se vrátit i kvůli opatřením, která se doma zavedla, protože si myslím, že jsou dobrá. Mluvil jsem o tom i s klubem, co by se stalo, kdybych odletěl. Připravujeme se na to a hledáme možnosti, jak se dostat domů, ale i těch je míň a míň, protože komerční lety už prakticky neexistují," vysvětlil osmadvacetiletý rozehrávač.

Tomáš Satoranský v dresu Chicaga
zdroj: USA Today Sports autor: Kamil Krzaczynski

První sezona v dresu Bulls

Satoranský má za sebou rozkolísanou první sezonu v novém působišti. Chicago i on sám zažívali lepší a horší momenty. Bulls srážela řada zranění a také nekonzistentnost výkonů. 17 zápasů před koncem základní části měli bilanci 22 – 43 a na osmé Orlando jim chybělo 8 výher. Reprezentační rozehrávač byl pevným členem sestavy trenéra Jima Boylena. Z 65 odehraných utkání nastoupil do základu v 64.

"Myslím, že hlavně potřebujeme odehrát co nejvíc zápasů se zdravou základní sestavou a trochu vyzrát. Těšilo mě, že jsem byl jeden z nejstabilnějších článků týmu, i když jsem třeba neměl tak dobré procento střelby. Moje pozice byla dobrá a nemůžu si na to stěžovat. Situace kolem zranění zkrátka nebyla v týmu ideální."

Jako druhý nejstarší hráč týmu také cítil, že ho spoluhráči vnímají jako jednoho z lídrů. "Když počítáme i evropské kluby, mám už docela dost za sebou. Snažím se víc mluvit. Je vidět, že hráči mě poslouchají nebo respektují, protože vědí, že jsem už něco odehrál ve Washingtonu. To byl určitě posun."

Odložená olympijská kvalifikace

Satoranský měl v plánu v červnu bojovat s reprezentací v olympijské kvalifikaci o účast na turnaji v Tokiu. Jak známo, olympijské hry se po nuceném termínovém přesunu uskuteční až příští rok. Stejně tak i kvalifikace. "Je to dost komplikované a nedokážu si představit, jak to bude s organizací, protože za rok jsme také měli pořádat mistrovství Evropy."

"Když se na to podívám obecně, tak bych byl pro, aby se mistrovství Evropy přesunulo. Bylo by to lepší pro diváky i pro basketbal. Na mistrovství Evropy by totiž nejeli ti nejlepší hráči, kteří by se připravovali jen na olympijské hry. Ale to jsem hodně přeskočil," uzavřel Satoranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články