Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČT Author Cup 2024

Tituly v trojkovém basketbalu patří ženám Chomutova a mužům Nymburka

Z pětkového basketbalu přesedlali čeští basketbalisti a basketbalistky na hru na venkovních kurtech. Po odehrání semifinálových zápasů se však z náměstí Republiky museli kvůli nepříznivému počasí přesunout do prostor haly Královky. Tituly šampionů v prvním ročníku Profi Tour "trojkového" basketbalu získaly hráčky Chomutova, které ve finále porazily Slovanku, a muži Nymburka, kteří zdolali ve finále celek Brno. Součástí mistrovství ČR je i završení oslav 100 let basketbalu. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Český basketbal oslavil stovku

Republikové finále jako vrchol oslav

Začalo to exhibičními zápasy sousedů v beskydském ski areálu Kohútka na hranici se Slovenskem, končí to českým mistrovským finále na náměstí Republiky v Praze. Český a slovenský basketbal letos slavil 100 let od svého vzniku. Kromě historické výstavy a speciálního loga přiblížily federace kouzlo sportu dlouhánů veřejnosti i doprovodným programem na závěrečném turnaji Profi Tour v Praze.

Vedle kurtu pro profíky, kde se kromě reprezentantů ligových celků představila i vozíčkářská elita, si mohli kolemjdoucí vyzkoušet hru na vlastní speciální ploše. K vidění byla i vystavená nová trofej Jiřího Zídka, kterou jako první letos získali hráči Nymburka.

Česká federace k oslavám nechala vyrobit i speciální bankovku. "Na lícové straně vidíte basketbalisty století Slovenska i Česka. Tedy Stanislava Kropiláka a Annu Kotočovou ze slovenského basketbalu a Milenu Jindrovou s Jiřím Zídkem starším. Na straně druhé je zřizovací listina FIBA, kdy Československo bylo jedním ze zakládajících členů mezinárodní federace," popsal místopředseda Zdeněk Bříza. Mezi tyto čtyři postavy jsou modrým písmem vložena i jména dalších basketbalových legend obou zemí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články