Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tady lidi pořád nákazu neberou vážně, říká Satoranský a rád by se vrátil domů

Nejslavnější basketbalová klubová soutěž světa se letos nedohraje. To si myslí jediný Čech v zámořské NBA Tomáš Satoranský vzhledem k celosvětovému šíření pandemie koronaviru. Podle osmadvacetiletého rozehrávače Chicaga, který už by se rád vrátil do Česka, se ale majitelé klubů budou snažit udělat všechno pro to, aby se ročník ještě podařilo zachránit.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK/AP/ autor: Mark Lennihan

"Myslím, že týmy budou chtít sezonu dohrát. Budou se snažit obcházet všechna různá pravidla. Ale já to vidím tak, že z logických důvodů, které vnímáme z vývoje v Evropě, se soutěž nedohraje a zruší se celý ročník," řekl Satoranský.

NBA se hrála naposledy minulý týden ve středu. Chicago se představilo o den dříve doma proti Clevelandu a vyrazilo na další zápas. "Že se liga přerušuje, jsme se dozvěděli minulou středu. Den nato jsme se vrátili z Orlanda, kde jsme měli hrát, zpátky do Chicaga a do pondělí zůstali v izolaci doma," popsal běh událostí Satoranský.

"Pořád samozřejmě zůstáváme, ale v pondělí jsme měli schůzku s týmem. Nikdo ale pořádně nic neví, informace se liší ze dne na den. Situace je samozřejmě hodně nejistá," uvedl Satoranský, který do Chicaga přišel před sezonou z Washingtonu a podepsal tříletý kontrakt na 30 milionů dolarů.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský pomohl Chicagu k těsné výhře nad San Antoniem

Hráči nyní čekají, co se bude dít. "Není moc příjemné tu zůstávat a sledovat, že vlastníci týmů se snaží ligu dohrát, aby nepřišli o tolik peněz. Slyšel jsem různé názory - liga by se měla hrát během léta, mělo by se dohrávat tak, aby se týmy dostaly na 70 zápasů a splnily tím podmínky kontraktu s televizí, a pak by se hrálo play-off," naznačil Satoranský možné scénáře.

Český basketbalista se snaží dál připravovat podle pokynů klubu. "Je to teď dost těžké. Poslali nám cvičení, která můžeme dělat doma. Snažím se něco dělat, abych nevypadl z fyzické kondice. Nejen kvůli případnému dohrání sezony, ale hlavně mi není příjemné nic nedělat. Snažím se nějaký plán dodržovat a zůstávat v kondici," uvedl hlavní tahoun české reprezentace při loňské cestě za historickým šestým místem na mistrovství světa v Číně.

Rozjetá sezona se z ničeho nic zastavila a hráčům najednou zbývá příliš volného času. "Snažíme se hodně komunikovat s domovem, zjišťujeme jaká je situace v Česku. Hodně informací získáváme z internetu a sociálních médií. Já jsem už od čtvrtka doma. Nevycházíme ven, pokud nemusíme. Maximálně jdeme na procházku s malou nebo na nákup," popsal Satoranský, jaký má nyní program.

Užívá si aspoň čas s manželkou Annou a roční dcerou Sofií Giou. "Snažím se pomáhat, co to jde - uklízet, hrát si víc s malou... Využíváme ten čas, co máme, abychom byli víc spolu. Jestli na něco bude mít koronavirus pozitivní dopad, tak na to, že se naučím vařit. Uvidíme, jak dlouho to bude trvat a jestli bude až tak nouzová situace," žertoval basketbalista.

Podle něj v Chicagu lidé ještě stále hrozbu nákazy podceňují. "Když se podívám z okna, tak je to jiné než v Česku. Určitě je na ulicích míň lidí, bary a restaurace jsou zavřené. Tady je pořád hodně lidí na procházce, pejskařů, dětí hrajících si venku. Pořád je tam cítit, že to lidi neberou úplně vážně. Nevidíte moc lidí s rouškami, které jsme si už s manželkou od týmu pořídili. Je to jedna z věcí, které nás hodně znervózňují," prohlásil Satoranský.

Nejraději by se s rodinou přesunul domů do Prahy. "Není to moc příjemná situace i z toho důvodu, že bychom s manželkou a dcerou už rádi odcestovali do Česka, už proto, že tam jsou všechna správná opatření už zavedena. Myslíme si, že tady se to bude jen zhoršovat a teprve gradovat. Celá situace se nám nelíbí. Rádi bychom se vrátili domů," dodal Satoranský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články