Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Svitek: Agresivní obrana je v dnešním basketbale základ

Poprvé se o víkendu sešel s týmem a nyní má necelý týden na to, aby české basketbalistky připravil na start ME. Slovenský kouč Štefan Svitek věří, že i přes tak krátký čas na trénink dokáže své svěřenkyně na duel s Německem připravit. Piluje hlavně obranu.

Štefan Svitek s Kamilou Štěpánovou
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Dlouhý čas to není, ale ve stejné situaci jsou i jiná družstva, i naši soupeři. Musí nám to momentálně stačit. Jsou to reprezentantky, jsou mezi nimi hráčky, které toho mají hodně odehráno i v klubech a v evropských pohárech. Jsou basketbalově natolik zdatné, aby ty věci pochopily rychle a přenesly je na hřiště," řekl Svitek.

V trénincích se snaží zapracovat hlavně na defenzivě. "Ta družstva, která jsem trénoval nebo trénuji, se snaží hlavně hrát v obraně agresivně, to je dnešní trend v evropském i světovém basketbale," uvedl kouč, který vede i klub v maďarském Miskolci.

"Chtěl bych, aby naše družstvo hrálo agresivní celoplošnou obranu, dobře doskakovalo. Aby se obranou dostalo do zápasu a nečekalo, jestli nám půjde střelba nebo ne, a soupeře přestřílíme. Hráčky na mě zatím na tréninku působí dobře, jsou velmi aktivní, chtějí, což je základ. A všechny jsou naštěstí zdravotně v pořádku," dodal.

Ilustrační foto

V Praze se připravuje 16 hráček a nechybí mezi nimi i jeho svěřenkyně z Maďarska Tereza Pecková. "Myslím, že se jí snadněji trénuje. Nemusí si na mě zvykat, zná mou práci, ví, co od hráček vyžaduji. I já ji lépe znám," uvedl Svitek. "Ale neřekl bych, že je moje prodloužená ruka. Jsou tu jiné zkušené hráčky a na to, abychom našli prodlouženou ruku, jsem tu ještě příliš krátce," doplnil Svitek.

Hned úvodní dvojzápas kvalifikace v sobotu v Německu a o čtyři dny později doma se Švýcarskem zřejmě bude klíčový. Nejsilnějším soupeřem ve čtyřčlenné skupiny by měla být Belgie. Na šampionát postoupí první tým a šest nejlepších celků z druhých míst.

Patrně ve čtvrtek Svitek oznámí zúženou nominaci dvanácti hráček na utkání v Německu. "Řekl bych, že v Německu je to jeden z klíčových zápasů. Je třeba si dát pozor na to, že soupeř hraje doma, bude mít podporu diváků. Na ten jejich basketbalový entuziasmus, na energii, kterou se budou snažit využít a vyvinou na nás tlak," upozornil Svitek.

Po sezoně plánuje s týmem další společnou práci, aby se ještě lépe sehrál. "Plán je takový, po sezoně, až si chvíli hráčky odpočinou, týden až deset dní, odehrát nějaké přípravné zápasy, dát šanci třeba i více hráčkám. Prostě učit hráčky ty věci, které bychom chtěli hrát," dodal trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky se připravují na start kvalifikace ME
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články