Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Startuje ME. Basketbalistky chtějí vybojovat nominaci do Ria

Temešvár (Rumunsko) - Jediným českým kolektivním sportem, který se probojoval na tři poslední olympijské turnaje, jsou basketbalistky. Na startujícím mistrovství Evropy budou bojovat o to, aby se dostaly i na další hry 2016 v Riu. V základní skupině se utkají s Francií, Černou Horou, Rumunskem a Ukrajinou, dál postoupí tři celky. Hlavními favoritkami na titul jsou Francouzky. Přímý přenos utkání s Černou Horou odvysílá od 16:50 ČT sport a náš web.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Černá Hora - Česko

Pouze nové evropské šampionky budou mít jistý postup na hry do Brazílie, další čtyři celky si zajistí účast v olympijské kvalifikaci. To vyžaduje postoupit do semifinále či v případě čtvrtfinálové prohry zvládnout další dva zápasy v boji o konečné umístění na páté příčce.

"Bylo by úžasné umístit se do pátého místa, ale bude to těžké jako blázen," řekla kapitánka Veronika Bortelová, která se do reprezentace vrátila po loňské pauze. Naopak tým postrádá Evu Vítečkovou, která ukončila kariéru, či pivotku Petru Kulichovou.

Trenér Lubor Blažek: "Musíme to urvat bojovností, nasazením, rychlou hrou dopředu. Žádná hra na krásu, ale tvrdá obrana. Musíme ubránit a rychle zakončit. Ve hře pět na pět budeme mít problémy."

"Procházíme generační výměnou. Je možné, že se dostaneme do problémů zvláště na pivotech. Ale kdo basketbalu rozumí, tak ví, že teď hrajeme na krev a dáváme do toho vše, co je v našich silách. Je potřeba si uvědomit, na co družstvo má. Není třeba se pořád koukat jen na aktuální výsledek, ale také na to, že tvoříme i tým do budoucna," řekl trenér Lubor Blažek.

O titul se budou chtít poprat obhájkyně Španělky, které si však musejí poradit bez klíčové opory Sancho Lyttleové. Nejužitečnější hráčka posledního šampionátu se omluvila a soustředit se chce na WNBA. Mezi tahounky Španělska bude znovu patřit zkušená rozehrávačka USK Praha Laia Palauová.

Na umístění v první pětici si vedle Česka dělají ambice také Bělorusky, po krizi vracející se Rusky, Turkyně a především Srbky, které v posledních dvou letech udělaly výrazný pokrok. Tentokrát navíc budou mít k dispozici hvězdu USK Praha Sonju Petrovičovou, která dosud reprezentaci vynechávala, ale nyní ještě zvýší srbskou kvalitu v útoku.

"Bude to velmi vyrovnaný turnaj. Je tam hodně družstev, která jsou na stejné úrovni, takže bude záležet na maličkostech. Nebude to jednoduché, ale určitě bychom chtěly postoupit do kvalifikace na olympiádu. Uvidíme, budeme hrát naše maximum a snad to vyjde," řekla jedna z opor Jana Veselá.

Klíčem k úspěchu bude obrana

Před dvěma lety českému výběru těsně unikla vytoužená pátá příčka, v rozhodujícím duelu basketbalistky prohrály s Běloruskem. Tentokrát je kádr téměř totožný až na absenci Kulichové. Ovšem hráčky jako Alena Hanušová a Tereza Vyoralová od té doby nabraly euroligové zkušenosti a stávají se důležitějšími členkami týmu.

"S rokem 2013 se to dá srovnat. Chybí tu akorát Kulda (Kulichová), ale jinak agresivitou v obraně a pojetím hry je to podobné. I tou naší impotencí v útoku," prohlásila Bortelová s vědomím toho, že klíčem k úspěchu bude kvalitní obrana.

Složení základních skupin ME basketbalistek:

Skupina A: ČR, Francie, Černá Hora, Rumunsko, Ukrajina.

Skupina B: Turecko, Bělorusko, Polsko, Řecko, Itálie.

Skupina C: Srbsko, Rusko, Chorvatsko, Lotyšsko, Velká Británie.

Skupina D: Španělsko, Švédsko, Slovensko, Litva, Maďarsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články