Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Startuje ME basketbalistek. Na úvod čeká Češky klíčový duel s černým koněm

Hradec Králové – V pořadí 36. mistrovství Evropy basketbalistek právě začíná. V Praze a Hradci Králové bojuje 16 celků o to, kdo bude 25. června v pražské O2 Areně korunován evropským šampionem na příští dva roky, ale také kterých pět celků postoupí na mistrovství světa 2018. Český tým sice prochází generační obměnou a už není považován za jednoho z favoritů, přesto by výběr trenéra Ivana Beneše rád postoupil z hradecké skupiny mezi osm nejlepších celků. Přímé přenosy všech zápasů nabídne ČT sport, web ctsport.cz i HbbTV prostřednictvím modrého tlačítka. Duel Česko – Ukrajina sledujte od 17:50.

"Velký úspěch by byl dostat se do Prahy mezi osm nejlepších. To by bylo super. Turnaj je totiž velmi vyrovnaný a osm velmi dobrých mužstev se tam nedostane. A když se to povede, tak se pak už může stát cokoli," řekl kouč Beneš. Národní tým by velmi rád zopakoval překvapení jako v roce 2010, kdy v domácím prostředí Češky senzačně vybojovaly stříbrné medaile na mistrovství světa. Úkol to ale bude nadmíru obtížný.

Ukrajina - nevyzpytatelný soupeř

Ve skupině A musí Češky přejít přes Maďarsko a Ukrajinu, tedy celky, které sice nepatří k tradičním basketbalovým velmocím, ale v poslední době udělaly velký výkonnostní vzestup.

Ukrajina sice od senzačního titulu mistryň Evropy z roku 1995 na větší úspěch čeká, ale letos ji mnoho odborníků pasovalo do role černého koně. A to zejména zásluhou vydařené kvalifikace, v níž ani jednou nezaváhala a dvakrát porazila i úřadující šampionky ze Srbska. "A to byly Srbky v nejsilnějším složení. Všichni říkají, že Ukrajina je černý kůň šampionátu. I v přípravě měla zajímavé výsledky. Na úvod je to strašně těžký soupeř," řekl Beneš.

Hra Ukrajiny se točí kolem Aliny Jagupovové, která připomíná LeBrona Jamese ženského basketbalu. Pětadvacetiletá křídelnice z francouzského celku Villeneuve-d'Ascq je mimořádně fyzicky vybavená a je schopná pravidelně dávat přes 30 bodů na zápas. Nejenže dokáže střílet z dálky, ale má především velmi nebezpečné nájezdy do koše.

"Ta straší všechny. Není ani hráčka, která by ji ubránila. V kvalifikaci to zkoušela Sonja Petrovičová za Srbsko, a ani jí se to nepovedlo. A to má mimořádné parametry a zkušenosti," prohlásil Beneš. "Důležité je, aby nechodila do nájezdů. Ve střelbě z dálky jí stejně nikdo nezabrání. Ale když bude bodovat jen Jagupovová, tak by to mělo být dobré. Musíme ubránit zbytek týmu," dodal.

Poslední účastník skupiny A Španělsko bude opět jedním z hlavních favoritů na titul. Z posledních osmi šampionátů nezískaly Španělky medaili jen v roce 2011 a tým šampionek z roku 2013 bude patřit k největším adeptům na stupně vítězů společně s obhájkyněmi titulu Srbkami, Francií a Ruskem.

ČESKÁ REPUBLIKA

Postavení na žebříčku FIBA: 5.

Počet startů na ME: deset

Největší úspěchy na ME: 1x zlato (2005), 1x stříbro (2003)

1995 - 7. místo,

1997 - 9. místo,

1999 - 5. místo,

2001 - 9. místo,

2003 - stříbro,

2005 - zlato,

2007 - 5. místo,

2009 - 10. místo,

2011 - 4. místo,

2013 - 6. místo,

2015 - 11. místo.

ŠPANĚLSKO

Postavení na žebříčku FIBA: 2.

Počet startů na ME: 18

Největší úspěchy na ME: 2x zlato (1993, 2013), 1x stříbro (2007), 5x bronz (2001, 2003, 2005, 2009, 2015)

Největší hvězdy: Sancho Lyttleová, Alba Torrensová, Laia Palauová

MAĎARSKO

Postavení na žebříčku FIBA: 50.

Počet startů na ME: 29

Největší úspěchy na ME: 2x stříbro (1950, 1956), 5x bronz (1952, 1983, 1985, 1987, 1991)

Největší hvězdy: Courtney Vanderslootová, Zsofia Simonová, Tijana Krivačevičpvá

UKRAJINA

Postavení na žebříčku FIBA: 41.

Počet startů na ME: sedm

Největší úspěchy na ME: 1x zlato (1995)

Největší hvězdy: Alina Jagupovová, D'Andra Mossová, Olesia Malašenková

Na turnaj se kvalifikovalo 14 celků, které na ME startovaly před dvěma lety. Po deseti letech se na šampionát vrací Belgie a úplným nováčkem je Slovinsko, které překvapivě vyhrálo kvalifikační skupinu v konkurenci Lotyšska a Litvy.

O co se hraje?

Ze čtyř základních skupin postoupí vždy vítězové rovnou do play-off v O2 Areně. Celky na druhém a třetím místě si zahrají křížem se sousední skupinou o zbylá čtyři místa pro čtvrtfinále.

Hrát se bude také o mistrovství světa 2018, kam postoupí pět nejlepších evropských celků. A jelikož pořadatelem je Španělsko, které má účast jistou, tak pokud naplní papírové předpoklady a dostane se mezi pět nejlepších v Evropě, tak se na MS bude moci těšit i šestý celek.

K hvězdám turnaje by měly patřit Francouzka Endene Miyemová, Španělka Alba Torrensová, Ruska Maria Vadějevová, Srbka Sonja Petrovičová, která společně se Španělkami Laiou Palauovou a Martou Xargayovou a Lotyškou Anete Šteinbergaovou v uplynulé sezoně oblékala dres pražských USK. Vidět by ale měly být i Češky Kateřina Elhotová, Alena Hanušová či Kia Vaughnová, kterou čeká první velká akce poté, co získala český pas.

Šampionát slibuje i dobrou atmosféru. Na české zápasy v Hradci Králové už je beznadějně vyprodáno, fanoušci však mohou dorazit před zimní stadion a fandit hráčkám u velkoplošných obrazovek. Vyprodané jsou i některé zápasy v pražské hale Královka, především duely Francie.

Všechny zápasy v ČT

Celkem 40 přenosů nabídne ČT sport, ČT2 a web ctsport.cz. K dispozici budou mít diváci vše i prostřednictvím HbbTV. Velkolepá basketbalová show startuje úvodními duely v pátek ve 12:25. Rozpis utkání najdete zde. Kompletní zpravodajský servis, záznamy všech utkání, výběr nejdůležitějších momentů, rozhovory i reportáže přinese web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články