Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje další ročník ŽBL i s nováčkem z Chomutova a v jiném formátu. Favoritem zůstává USK Praha

Nová sezona Ženské basketbalové ligy začne duelem chomutovského nováčka s pražskou Slavií. Počet účastníků se snížil o jeden klub a soutěž si zahraje deset celků. Hlavní novinkou je přímý postup vítěze základní části do play-off. Favoritem na celkový triumf je znovu USK Praha, který bude usilovat o jubilejní desátý titul v řadě.

Hráčky USK oslavily v minulé sezoně devátý titul za sebou a drží sérii neporazitelnosti už 173 ligových zápasů. "Určitě budeme chtít šňůru vítězných utkání prodloužit co nejvíce. Nejde nám o nic jiného, než ligu vyhrát. To je náš hlavní cíl, pak se samozřejmě zaměřujeme na Euroligu," řekla opora USK Alena Hanušová.

Šest z deseti klubů bude hrát evropské soutěže. Vedle vystoupení USK Praha v Evropské lize se KP Brno představí v Euro Cupu, Žabiny Brno a Ostrava v EWB i ve Středoevropské lize CEWL, které se zúčastní i Slovanka, Mladá Boleslav a Chomutov.

"Z mého pohledu zůstává největším favoritem na titul tým USK Praha, pravidelný účastník Euroligy. Na horních příčkách by se měli pohybovat tradiční favorité - Sokol Hradec Králové a brněnské týmy Žabiny a KP," uvedl guvernér Asociace ženských ligových klubů Daniel Kurucz.

Je nám líto, video expirovalo.
Liga basketbalistek startuje s méně týmy

"Do první čtyřky bude určitě chtít konečně premiérově postoupit BLK Slavia Praha, posílená o dvě klíčové české hráčky z Nymburka. Neustálé zlepšování prokazuje tým z Trutnova a mohl by být černým koněm soutěže, stejně jako Chomutov. Necháme se překvapit týmy Ostravy, Slovanky a Strakonic," dodal Kurucz.

Nováček Chomutov získal licenci od Nymburku a ze soutěže odstoupil Teamstore Brno. Kvůli tomu se změnil formát soutěže. Nejdříve se v základní části do 22. února utkají celky dvoukolově každý s každým doma a venku (18 kol). Lídr postoupí přímo do play-off.

V nadstavbové části se týmy na 2. až 5. místě utkají dvoukolově každý s každým (8 kol) a družstva na 6. až 10. pozici jednokolově každé s každým (5 kol). Výsledky ze základní části se započítávají. "Ve skupině B budou hrát první tři týmy tři zápasy doma a dva venku, další tři to budou mít obráceně. Je to model okouknutý z nadstavby nejvyšší fotbalové soutěže," uvedl sportovní ředitel ŽBL Zdeněk Ringsmuth.

Play-off bude hrát nejlepší osmička. Čtvrtfinále, semifinále i finále se uskuteční na tři vítězná utkání. O novém šampionovi se rozhodne nejpozději 3. května. Poslední celek soutěže bude hrát baráž na dvě vítězná utkání s vítězem druhé nejvyšší soutěže. Už v sobotu odstartoval 25. ročník Českého poháru, který vyvrcholí Final Four 25. a 26. ledna. Hrát se bude nejspíš v Kutné Hoře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články