Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Start kvalifikace o MS basketbalistů se blíží. Čechům schází opory, ale Ginzburg je optimistou

Bez pěti klíčových hráčů, kteří startovali na letních olympijských hrách v Tokiu, vstoupí příští týden čeští basketbalisté do úvodní části kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 2023. Ve čtrnáctičlenné nominaci trenéra Ronena Ginzburga chybí vedle Tomáše Satoranského a Jana Veselého také Blake Schilb nebo pivoti Ondřej Balvín a Patrik Auda. Po zranění a operaci Achillovy šlachy je naopak zpět kapitán Vojtěch Hruban.

Vojtěch Hruban v obranné činnosti v utkání s Belgií
zdroj: imago sportfotodienst autor: Karolis Kavolelis

Národní tým čeká ve skupině F nejprve 26. listopadu zápas na palubovce Bosny a Hercegoviny, o tři dny později přivítá v Opavě výběr Litvy. Zbylým soupeřem je Bulharsko.

"Náš cíl číslo jedna je postoupit ze skupiny. Samozřejmě, pokud bychom měli k dispozici kompletní kádr, a teď nemluvím o Satoranském či Veselém, tak bychom ho měli jednoznačně splnit. Teď jsme v trochu těžší situaci. Cíl zůstává, ale nebude to jednoduché, protože zejména pod košem nám budou chybět hráči," uvedl Ginzburg.

Zatímco Satoranský bojuje ve své šesté sezoně v NBA s New Orleans a Veselý je oporou Fenerbahce v Eurolize, Balvína s Audou nepustí z japonských klubů koronavirová opatření v zemi. Nejistý zůstává i start dalšího pivota Martina Kříže, který se navzdory nominaci dál zotavuje po dlouhodobém zranění kolena. "Je to velká komplikace. Z prvních čtyř pivotů, kteří s námi v minulých letech hráli, přijede jen jeden, a to Martin Peterka. Martin Kříž možná ještě nebude připraven," připustil Ginzburg.

Na post pivota proto povolal vedle jednadvacetiletého Luboše Kováře také o patnáct let staršího Petra Bohačíka. Starší bratr dlouholeté opory Jaromíra Bohačíka hrál naposledy oficiální duel v reprezentaci v roce 2011. Se sourozencem, který nyní hraje ve Štrasburku, se potká v národním týmu poprvé v kariéře.

Trenér Ronen Ginzburg během utkání proti výběru USA
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

"Věřím, že ostatní hráči využijí tuhle šanci, která se jim otevírá. Není to ale jednoduché. Patrik (Auda) a Ondřej (Balvín) jsou vždycky důležití. Na perimetru máme velký výběr, ale problém bude uvnitř vymezeného území. Musíme najít řešení," podotkl Ginzburg, jenž jinak povolal rozehrávače Ondřeje Sehnala, Jakuba Šiřinu a Tomáše Vyorala, kteří byli i na Hrách v Tokiu. Vedle nich nechybí v nominaci ani David Jelínek nebo Lukáš Palyza se zmíněným Peterkou.

Mistrovství světa v roce 2023 budou hostit Indonésie, Japonsko a Filipíny a Češi by v něm mohli hájit historické šesté místo z Číny před dvěma lety. Z kvalifikační skupiny postoupí tři týmy a se započítáním dosažených výsledků se v další fázi utkají s nejlepším triem ze skupiny E (Francie, Portugalsko, Maďarsko, Černá Hora) rovněž systémem doma–venku. Na šampionát se z šestičlenné skupiny dostanou tři nejlepší.

"Nesouhlasím s tvrzením, že Čechům vyhovuje pozice podceňovaných, a proto jsme v posledních letech úspěšní. Ukázali jsme, že tomu tak není. Moc bych si přál, abychom nyní byli favorité, ale v takové situaci nyní nejsme," podotkl Ginzburg.

Náročný program před Eurobasketem

Vedle listopadových duelů s Bosnou a Hercegovinou a Litvou sehrají Češi další kvalifikační utkání v únoru a červenci 2022. Po nich čeká Ginzburgův výběr mistrovství Evropy, v němž Češi hostí jednu ze skupin v Praze.

"Tenhle náročný program není nic běžného, ale je to dobré. Pomůže nám to připravit se na náš hlavní cíl, kterým je Eurobasket," má jasno Ginzburg.

"Myslím, že pro nás budou poslední dva zápasy v první části kvalifikace o mistrovství světa velice důležité. Věřím, že když je vyhrajeme, postoupíme do další fáze. Doufám, že tohle okno bude s kompletním týmem. Je to divné, ale zároveň důležité v tom, že nám to umožní hrát vícekrát spolu před Eurobasketem," dodal izraelský kouč.

Nominace českých basketbalistů na první kvalifikační okno o MS 2023 (26.–29. listopadu 2021):

Rozehrávači: Ondřej Sehnal (Braunschweig/Něm.), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice).

Křídla: Vojtěch Hruban, Lukáš Palyza (oba Nymburk), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.), David Jelínek (Andorra/Šp.), Tomáš Kyzlink (USK Praha).

Pivoti: Martin Kříž, Luboš Kovář (oba Nymburk), Petr Bohačík (Ostrava), Jan Štěrba (USK Praha), Martin Peterka (Braunschweing/Něm.), Šimon Puršl (Brno).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články