Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Srbové si došli snadnou výhrou nad Portorikem pro postup do Ria

Bělehrad – Srbové dokonale využili nejen domácí prostředí, ale také potenciál hvězdami nabitého týmu, a po hladkém vítězství proti Portoriku 108:77 si zajistili místenku na olympijském turnaji. Utkání se od začátku neslo v exhibičním duchu poté, co Srbové na hřišti dominovali od prvních minut. Srbsko tak postoupilo do Ria po výhře v jedné ze tří kvalifikačních skupin.

Miloš Teodosič s trenérem Srbska
zdroj: ČTK/ABACA/AA autor: ABACA

Basketbalisté Portorika sice začali utkání první úspěšnou střelou a hned za tři body, ale poté se Srbové do soupeře pustili, a dominantním způsobem s neuvěřitelnou bodovou šňůrou 24 bodů bez přerušení se postarali o jednoznačný začátek duelu o Rio. Oba týmy přitom věděly, že pouze vítěz utkání pojede na olympiádu.

Srbové těžili v úvodní desetiminutovce z vysoké úspěšnosti celkové střelby (13/17) a Portoriku se navíc vůbec nedařila hra v obraně. Duel se tak brzy zvrhl v jednoznačný průběh, ve kterém udávali tempo domácí favorité. Srbům vycházelo téměř všechno a po první čtvrtině vedli přesvědčivě 37:11.

Druhá čtvrtina nabídla stejný obrázek jako prvních deset minut zápasu. Portoričané nejen že nestíhali své soupeře, a byli tak nuceni k častým faulům, ale také neproměňovali jasné příležitosti. Rozdíl ve skóre tak neustále narůstal a dostalo se i na pohledné akce Srbů, kteří si s vědomím blížícího se postupu na olympiádu utkání užívali.

První poločas se tak proměnil v exhibici a skóre po dvaceti minutách bylo až nečekaně vysoké 60:27. Portoričané dopláceli zejména na špatnou úspěšnost střelby, která činila pouhých 24 %.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Srbsko - Portoriko

Srbové ve druhé půli nepolevili z jejich výkonu a nadále si udržovali dobrý pohyb a soupeře přehrávali. Portoriku nepomohl ani nejvyšší hráč na hřišti, 222 cm vysoký Peter Ramos. Naopak pestrá hra Srbů bavila nejen balkánské hráče, ale také diváky v bělehradské aréně. Hranici 80 nastřílených bodů srbského týmu překonal Miroslav Raduljica už ve 27. minutě, třetí čtvrtina skončila po nepatrném snížení Portorika 82:56 ve prospěch favorita.

V poslední čtvrtině bylo otázkou času, kdy domácí překonají 100bodovou hranici. Srbům se nadále dařila střelba a na příkladu Nikoly Jokiče bylo vidět, že jim vychází i nemožné či nechtěné. Závěr zápasu se dohrával v přátelském tempu a diváci domácí hráče na konci vytleskali vestoje s výsledkem 108:77 pro Srbsko.

Srby tak čeká v Brazílii čtvrtá olympijská účast. V turínském turnaji si účast v Riu de Janeiro vybojovalo Chorvatsko, které ve vyrovnané bitvě porazilo domácí Itálii 84:78 po prodloužení. Itálie sice v posledních pěti minutách smazala osmibodovou ztrátu a košem pět vteřin před koncem vybojovala prodloužení, v něm ale byl znovu lepší soupeř. O poslední místo do Ria bude usilovat ve třetí kvalifikační skupině Kanada s Francií.

Kvalifikační turnaje basketbalistů o postup na olympijské hry:

Finále: Turín: Chorvatsko - Itálie 84:78 po prodl. (19:12, 39:34, 54:52, 70:70). Bělehrad: Srbsko - Portoriko 108:77 (37:11, 60:27, 82:56).

Semifinále: Manila: Kanada - Nový Zéland 78:72 (23:25, 42:42, 58:54), Francie - Turecko 75:63 (18:16, 37:30, 53:43).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články