Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Srbky slaví zlato. Ve finále si poradily s Francií

Budapešť - Srbské basketbalistky jsou novými mistryněmi Evropy. Ve finále turnaje porazily své francouzské soupeřky 76:68. Srbky prohrály první čtvrtinu a musely dotahovat ztrátu, všechny tři zbývající čtvrtiny ale bodově vyhrály a zaslouženě slaví zlato. Evropský titul získaly poprvé v historii. Bronz berou španělské basketbalistky.

Srbky slaví zlaté medaile
zdroj: ČTK/AP autor: Tibor Illyes

Francie byla v utkání favoritem a chtěla napravit předloňskou finálovou porážku z domácího prostředí. V první půli to potvrzovala a držela těsné vedení, ale v závěru poločasu Srbky začaly zlobit. Starala se o to zejména Petrovičová, která zářila v útoku i v obraně, kde pomáhala bránit hvězdu soupeře Sandrine Grudaovou. Francii se přestala dařit střelba, neprosazovala se ani zpod koše, kde měla mít výraznou převahu, a Srbky se ujaly vedení.

Poslední šanci měly Francouzky tři a půl minuty před koncem, kdy jejich nejlepší hráčka v utkání Diandra Tchatchouangová trojkou snížila na 64:67. Jenže pak vzala režii utkání do svých rukou nejužitečnější hráčka turnaje Dabovičová a rozhodla o srbském triumfu.

Je nám líto, video expirovalo.
Předávání medailí na ME basketbalistek

Francie tak sice získala počtvrté za sebou medaili, stejně jako před dvěma roky však jen stříbrnou. Naposledy slavila titul v roce 2009. Nevyužila tak možnost vyrovnat se v historické tabulce třetím triumfem Rusku. Petrovičová s Dabovičovou byly zvoleny i do ideální sestavy turnaje spolu s Francouzkami Grudaovou a Céline Dumercovou a Španělkou Albou Torrensovou.

Srbky přitom na turnaji ve skupinách třikrát prohrály, zatímco Francie a Španělsko zaváhaly za celý turnaj jen jednou. "Nemám slov, je to neuvěřitelný úspěch. Jsme jen banda holek, která se baví tím, co dělá. Dnes jsme předvedly svou nejlepší hru, protože jsme byly po výhrách ve čtvrtfinále a semifinále uvolněné, neměly jsme co ztratit," řekla Petrovičová. Ta se přitom vrátila do reprezentace po několika letech. "Během sezony jsem měla tajnou schůzku s trenérkou. Řekla mi, že chce, abych týmu pomohla k úspěchu na Evropě a postupu na olympijské hry. No a vidíte, jak to dopadlo," dodala.

Za zaslouženou označila výhru Srbska i kapitánka Francie Céline Dumercová. "Jsme smutné, ale nejsem více zklamaná než v roce 2013, protože Srbsko si to opravdu zasloužilo. Po výhře v semifinále nad Španělskem nás všichni favorizovali, ale já věděla, že to bude se Srbskem těžké, a to se potvrdilo. Hrály opravdu dobře," dodala Dumercová.

Srbsko - Francie 76:68 (15:22, 33:32, 53:49)

Nejvíce bodů: A. Dabovičová 25, Petrovičová 22, Pageová 12 - Grudaová 16, Tchatchouangová 15, Dumercová 13, Yacoubouová 11.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články