Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Srbky si podruhé za sebou zahrají semifinále ME basketbalistek

Budapešť - Srbské basketbalistky se podruhé za sebou probojovaly do semifinále mistrovství Evropy, ve kterém se utkají s Běloruskem. V dnešním čtvrtfinále v Budapešti nejprve Srbky porazily Turecko 75:63, Bělorusko si poté poradilo s Litvou těsně 68:66. Zbylé dva semifinalisty určí čtvrteční zápasy Španělska s Černou Horou a Francie s Ruskem.

Ilustrační foto
zdroj: Getty Images autor: Mark Dadswell

Srbky o výhře nad Tureckem rozhodly ve třetí čtvrtině, ve které rozebraly pevnou tureckou obranu a nastřílely 26 bodů. Z vyrovnaného stavu tak utekly soupeři na rozdíl 17 bodů. Turkyně sice ještě zásluhou 25 bodů Lary Sandersové zabraly a šest minut před koncem snížily ztrátu na sedm bodů, ale svěřenkyně trenérky Mariny Maljkovičové výhru nepustily.

A to především zásluhou Any Dabovičové, která nastřílela 31 bodů. Svůj výkon korunovala úspěšnou střelou téměř z poloviny hřiště čtyři vteřiny před koncem. Střelecky se sice nedařilo opoře USK Praha Sonje Petrovičové, ale i tak sehrála při výhře Srbska důležitou roli obranou a doskoky. Nakonec k sedmi bodům přidala sedm asistencí.

Srbsko bylo v semifinále ME i před dvěma lety, tehdy však prohrálo s pozdějším vítězem Španělskem a skončilo čtvrté. Tentokrát si výhrou zajistilo i účast v kvalifikaci o olympijské hry. "Jsem hrozně šťastná. Všechny jsme bojovaly až do úplného konce a splnily jsme si náš sen dostat se do kvalifikace o olympiádu. Ale tím to nekončí. Teď nás čeká semifinále a uvidíme, co se stane," řekla starší ze sester Dabovičových Milica. "Jsem na sestru Anu moc hrdá, zahrála skvělý zápas. Ale stejně hrdá jsem na celý tým i trenérku," dodala.

Předloňské páté místo si vylepší Bělorusko, které sice v osmifinálové skupině prohrálo všechny tři zápasy včetně duelu s českým týmem, ovšem ve čtvrtfinále dokázalo porazit Litvu. Té se sice povedlo zabrzdit hvězdu soupeře Jelenu Levčenkovou, která dala jen pět bodů, ale Bělorusky předvedly dobrý kolektivní výkon, když hned pět hráček mělo dvouciferný počet bodů.

Výsledky čtvrtfinále mistrovství Evropy v basketbalu žen

Srbsko - Turecko 75:63 (18:18, 28:27, 54:38)

Nejvíce bodů: A. Dabovičová 31, Milovanovičová 15, M. Dabovičová 10 - Sandersová 25, Yilmazová 11, Albenová 7.

Bělorusko - Litva 68:66 (16:10, 33:19, 51:43)

Nejvíce bodů: Veramejenková 15, Lichtarovičová 14, Hardingová 12, Snicinová 11 - Nacickaiteová 21, Grigalauskyteová 13, Solopovová 7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články