Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Španělští obhájci se ve finále ME utkají s Francií

Kaunas (Litva) - Ve finále basketbalového mistrovství Evropy se v neděli utkají favorizované celky Španělska, jež obhajuje titul, a Francie. Oba finalisté si zároveň zajistili účast na olympijských hrách v Londýně 2012. Španělé porazili v dnešním semifinále překvapení turnaje Makedonii 92:80 a na postup do třetího finále za sebou se nadřeli. Po prohrané druhé čtvrtině o devět bodů šlo Španělsko do kabin dokonce s jednobodovým mankem a muselo pořádně zabrat.

Makedonští basketbalisté
zdroj: ISIFA/EPA

K obratu zavelel hvězdný Juan Carlos Navarro z Barcelony, který ve třetí části vstřelil 19 ze svých celkových 35 bodů. Makedonce tradičně táhl americký rodák Bo McCalebb, jenž se postaral o 25 bodů svého mužstva.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělsko - Makedonie

"Navarro je jako mistrovské dílo, které můžete vidět v Louvre nebo Pradu. Je jako ti největší umělci, je z jiné planety," rozplýval se španělský trenér Sergio Scariolo nad svým rozehrávačem. "Byl opravdu neuvěřitelný, úžasný pod oběma koši," přidal superlativy na Navarrovu adresu konžský rodák Serge Ibaka, jenž reprezentuje svou adoptivní zemi Španělsko na prvním turnaji. 

Makedonský kouč Marin Dokuzovski uznal sílu soupeře. "Věděli jsme, proti komu hrajeme, že bude těžké Španělsko překvapit. Nebyli jsme tak dobří v obraně jako v předchozích zápasech. Mí hráči byli unavení a španělské útočné doskoky nás hodně srážely," dodal Dokuzovski. Pau Gasol z Los Angeles Lakers doskočil pod makedonským košem devět míčů, dalších osm přidal v obraně. K tomu nastřílel 22 bodů.

Španělsko postoupilo do finále ME poosmé v historii, dosud uspělo pouze jednou před dvěma lety v Polsku. O titul bude hrát s Francií, která v dlouho vyrovnaném semifinálovém duelu porazila 79:71 dosud neporažené Rusko. Největší francouzská hvězda Tony Parker si připsal 22 bodů, na druhé straně měl o bod méně Andrej Kirilenko.

Ve skupině o 5.-8. místo porazili řečtí basketbalisté 87:77 Srbsko především díky drtivému nástupu, když první čtvrtinu vyhráli 34:8. Budou tak hrát o konečnou pátou pozici s domácí Litvou. Oba tyto týmy si už zajistily účast ve dvanáctičlenném kvalifikačním turnaji o postup na OH.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články