Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Španělští basketbalisté udolali Rusko a mají bronz z ME

Španělé patřili před startem turnaje k hlavním favoritům na zisk titulu, v semifinále se však museli sklonit před mladým celkem Slovinska a mužstvo kolem bratří Gasolů si tak alespoň částečně spravilo chuť v duelu o bronz. V něm Španělé zdolali Rusko a získali tak devátou medaili z posledních deseti šampionátů. Ačkoliv Španělé od začátku kontrolovali vývoj utkání, v závěru dokázali Rusové duel zdramatizovat a zhruba tři minuty před koncem snížili na rozdíl dvou bodů. Pak ale Západoevropané ukázali svou sílu a nakonec zvítězili 93:85. 

Pau Gasol s bronzem na krku
zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Španělé jako obhájci titulu potvrzovali roli hlavního favorita. I proti Rusku vedli po celé utkání, nejvíce o 18 bodů. Ve druhé půli se ale soupeř začal dotahovat a tři minuty před koncem byl rozdíl ve skóre už jen dvoubodový. Bratři Gasolové, kteří dali Rusům dohromady 51 bodů, ale obrat nepřipustili.

Pau Gasol se na výhře podílel 26 body a svůj rekord v počtu nastřílených bodů na ME vylepšil na 1183. Jeho bratr Marc přidal 25 bodů, rozehrávač Sergio Rodríguez 16 bodů a 9 asistencí. Španělům se jako prvnímu týmu na turnaji povedlo udržet nejlepšího střelce šampionátu Alexeje Šveda pod dvaceti body (18).

Španělé naposledy nezískali medaili v roce 2005, kdy skončili čtvrtí. Podesáté za sebou se umístili mezi čtyřmi nejlepšími celky. 

Pro španělskou legendu Juana Carlose Navarra byl zápas posledním reprezentačním v kariéře a rozloučil se s ní ziskem desáté medaile z velké akce. "Mísí se ve mě pocity štěstí a smutku. Rozhodl jsem se tak už před turnajem. Musím poděkovat spoluhráčům, že mi pomohli získat další medaili a vše končí dobře," prohlásil sedmatřicetiletý Navarro.

Naopak stejně starý Pau Gasol si ještě nechal otevřená vrátka a nevyloučil možnost, že by mohl hrát na mistrovství světa 2019. "Uvidíme. To už mi bude sice devětatřicet, ale kdo ví. Vždy jsem otevřený tomu, co mám rád. A já miluji hrát basketbal, hrát za národní tým a vyhrávat," dodal Gasol. 

Mistrovství Evropy basketbalistů v Istanbulu:

O 3. místo: Španělsko - Rusko 93:85 (21:13, 24:15, 21:27)
Nejvíce bodů: P. Gasol 26, M. Gasol 25, Rodríguez 16 - Šved 18, Mozgov 14, Voroncevič a D. Kulagin po 10. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články