Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španělsko obhájilo evropský basketbalový titul

Kaunas (Litva) – Basketbalisté Španělska zvítězili podruhé za sebou na mistrovství Evropy. Letos je ke zlatu dovedlo jednoznačné finálové vítězství nad Francií, kterou zničili poměrem 98:85, přičemž ani na okamžik nebylo pochyb, kdo se letos stane šampionem. Francouzští hráči měli v letošním turnaji na španělské soupeře smůlu, byli totiž jediní, na které nestačili – a to hned dvakrát. Prohráli s nimi i v osmifinálové skupině.

Basketbal
zdroj: ČTK/AP autor: Mindaugas Kulbis

Španělé ve finálovém zápasu takřka nedokázali minout. Z úvodních deseti střel za dva body trefili devětkrát a v obou úvodních částech nastříleli po 25 bodech, v závěru první čtvrtiny už měli osmibodový náskok. Oporou francouzského týmu byl rozehrávač Parker, jehož úsilí ale mařila především děravá obrana. Naopak španělský pivot Ibaka předvedl jen v první půli pět bloků.

Druhá půle viděla několik francouzských pokusů o zvrat nedobré situace – avšak nikdy se jim nepodařilo snížit ztrátu na méně než šest bodů. Vzápětí se vedoucí tým výrazněji zaměřil na Parkera, intenzivně ho bránil a Francie už nedostala nejmenší šanci Španělům konkurovat. Rozdíl byl záhy už dvouciferný, před závěrečnou čtvrtinou činil třináct bodů a v jejím průběhu dokonce chvílemi dosahoval dvacítky.

Nemalý podíl na španělském triumfu měl rozehrávač Juan Carlos Navarro, který zaznamenal 26 bodů a pět asistencí. I proto byl po zápasu vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého turnaje. 

Přes dvě prohry se Španělskem bylo litevské mistrovství Evropy pro Francii velmi úspěšné. Tým získal první medaili od roku 1959, navíc v semifinále porazila Rusko. To si ale spravilo chuť v odpoledním utkání o bronz, kde porazilo Makedonii. Ani její hráči však nemuseli být nespokojeni, protože postup až do semifinále od nich vůbec nikdo nečekal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články