Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Španělé v souboji hvězd porazili Němce 77:68

Vilnius – Španělští basketbalisté porazili v úvodním osmifinále mistrovství Evropy Německo 77:68. V souboji hvězd NBA se tak radovali bratři Pau a Marc Gasolové, kteří přestříleli německé opory Dirka Nowitzkého s Chrisem Kamanem 43:34. Němci nyní k postupu do čtvrtfinále potřebují vyhrát oba zbývající zápasy s Tureckem a Litvou. Domácí basketbalisté v závěrečném utkání středečního programu udolali Srby 100:90.

Španělsko - Německo
zdroj: ČTK/AP

Španělé se dlouho opírali především o výkon Marka Gasola, který v úvodní polovině zápasu zaznamenal 20 bodů a držel tým v mírném vedení. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny však Němci v čele s Nowitzkým zaveleli k útoku, a dokonce se ujali vedení 57:56. Pak však zabral Pau Gasol, kterému se do té doby tolik nedařilo, a především zásluhou přesné ruky při trestných hodech dovedl Španělsko k výhře. Nakonec nasbíral 19 bodů.

"Téměř neustále jsme vedli, ale nedařilo se nám výrazněji odskočit. Odvedli jsme ale dobrou práci při bránění jejich hvězd, které měly malou úspěšnost střelby," uvedl trenér Španělů Sergio Scariolo. Podle Nowitzkého Němci doplatili na to, že zaznamenali 16 ztrát míče. "To je na evropský šampionát hrozně moc. Nemáme daleko k těm nejlepším týmům, ale v rozhodujících chvílích neumíme přepnout na největší rychlost a děláme zbytečné chyby," mínil nejužitečnější hráč letošního play-off NBA.

V drama se změnilo druhé dnešní osmifinále mezi Tureckem a Francií. Vicemistři světa z Turecka vstupovali do poslední čtvrtiny s mankem 13 bodů, přesto dokázali snížit na pouhé dva. Francii ale podržel při trestných hodech Tony Parker a přispěl k výhře 68:64. Francie udržela na turnaji neporazitelnost a ujala se vedení v tabulce skupiny E. Rozehrávač San Antonia Parker zakončil utkání s 20 body, šesti doskoky, pěti asistencemi a deseti získanými fauly.

Je nám líto, video expirovalo.
Německo - Španělsko

Výhrou vstoupili do osmifinálové fáze i Litevci, kteří i díky jedenácti trojkám přestříleli Srbsko 100:90. Domácí reprezentace měla mírnou převahu při doskakování (34:29), zato obrovskou při srovnání výkonu náhradníků - hráči z litevské lavičky nastříleli 47 bodů proti 19 od srbských rezervistů. Litevci si připsali druhou výhru, vicemistři Evropy Srbové druhou porážku.

Výsledky osmifinále mistrovství Evropy basketbalistů

Skupina E:

Německo - Španělsko 68:77 (33:36),

Turecko - Francie 64:68 (27:31),

Srbsko - Litva 90:100 (44:54).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články