Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Španělé, Srbové i Francouzi vyhráli na ME potřetí

Panevežys/Šiauliai (Litva) - Španělští basketbalisté dál bez zaváhání kráčejí za obhajobou titulu mistrů Evropy. Ve svém třetím vystoupení na šampionátu v Litvě porazili Velkou Británii 86:69 a mají tak na dosah postup do osmifinále. Podobně jsou na tom vicemistři Srbové, kteří si po triumfu 89:80 nad Izraelem rovněž připsali třetí vítězství. To má ve skupině B i Francie, která porazila Německo 76:65.

Španělsko se s Brity nečekaně dlouho trápilo, když po poločase vedlo jen o šest bodů. Třetí část ale vyhrálo o devět bodů a definitivně rozhodlo o svém vítězství.

Nejlepším střelcem byla znovu největší hvězda týmu Pau Gasol z Los Angeles Lakers, který nastřílel 21 bodů, přestože na palubovce strávil jen 21 minut. Jen o tři body méně přidal jeho bratr Marc, který zároveň doskočil 11 míčů. Britům nepomohlo ani 17 bodů posily z NBA Luola Denga. Dva body přidal také nymburský rozehrávač Mike Lenzly, který především pomáhal hlídat hvězdné soupeřovy rozehrávače Juana Navarra a Rickyho Rubia.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v basketbalu 2011

Ještě více starostí mělo Srbsko, které po třech čtvrtinách dokonce s Izraelem prohrávalo o šest bodů. Poslední část ale zcela ovládlo a vyhrálo ji 31:16. Utkání se rozhodovalo v posledních dvou a půl minutách, které obhájci stříbrných medailí vyhráli 12:4. Srby dovedl k výhře podkošový hráč Duško Savanovič, autor 24 bodů. V dresu Izraele byl nejlepším hráčem další nymburský rozehrávač Afik Nissim, který nastřílel 16 bodů a přidal devět asistencí. V předchozích dvou zápasech na turnaji dal přitom dohromady jen dva body.

Skvělým výkonem se prezentoval Ital Andrea Bargnani, který byl strůjcem vítězství 71:62 nad Lotyšskem. Jednička draftu NBA v roce 2006 zaznamenala 36 bodů, tedy více než zbytek týmu dohromady; Bargnani si tak vytvořil nový reprezentační rekord. Pivot Toronta Raptors navíc přidal sedm doskoků a tři zblokované míče.

Podobně vydařený zápas má za sebou francouzský rozehrávač Tony Parker, který se blýskl 32 body a šesti asistencemi a výraznou měrou tak přispěl k vítězství nad Německem. Zastínil tak i největší hvězdu šampionátu a svého soupeře z NBA Dirka Nowitzkého. Ten dal v německém dresu 20 bodů, ovšem přes výbornou obranu Francie se mu nedařilo střelba, když trefil jen pět z 13 pokusů z pole.

Výsledky mistrovství Evropy basketbalistů

Skupina A (Panevežys):

Španělsko - Velká Británie 88:69 (38:32), Portugalsko - Polsko 73:81 (36:29), Turecko - Litva 68:75 (35:32).

Skupina B (Šiauliai):

Srbsko - Izrael 89:80 (35:41), Lotyšsko - Itálie 62:71 (33:31), Francie - Německo 76:65 (29:28).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články