Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Španělé chtějí doma zlato, hlavním favoritem jsou však Američané

Madrid - Ve Španělsku startuje sedmnácté mistrovství světa basketbalistů, titul obhajuje hlavní favorit, výběr USA, který reprezentují hvězdy z NBA. Američané se pokusí získat pátý titul a vyrovnat rekordní bilanci bývalé Jugoslávie. Proti však bude domácí Španělsko, které chce zopakovat triumf z roku 2006 a stát se prvním týmem od roku 1970, který bude slavit v domácím prostředí. Přímé přenosy z MS můžete sledovat na ČT sport a našem webu, startujeme dnes v 21:30 utkáním USA - Finsko.

Basketbal
zdroj: ISIFA/EPA

Pokud by vyhrál někdo jiný než USA a Španělsko, šlo by o velké překvapení. Tradičně silný výběr složily Slovinsko, Litva, Chorvatsko, Srbsko, Brazílie či Argentina, která však bude postrádat svou největší hvězdu Mana Ginobiliho. Klíčového hráče postrádá i Francie, jíž se omluvil rozehrávač Tony Parker, který s Ginobilim vyhrál NBA se San Antoniem.

Celkem se na šampionátu představí 49 hráčů aktuálně působících v NBA. Nejvíce z nich má samozřejmě výběr USA, který je kompletně složen z hvězd zámořské soutěže. Ty největší z nich, LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant či Carmelo Anthony, sice chybí, i tak se trenérovi Mikeu Krzyzewskému povedlo složit mladý (věkový průměr 24 let), ale silný a velmi talentovaný tým, jehož hlavní předností by měl být rychlý basketbal.

Největší hvězdou amerického výběru je bývalý nejužitečnější hráč NBA Derrick Rose, jenž se vrací po zdravotních problémech, kvůli kterým za poslední dva a půl roku odehrál jen 10 zápasů. Mezi tahouny by měli patřit také Anthony Davis, DeMarcus Cousins, James Harden či Stephen Curry.

"Jsme na turnaj připraveni, ale ještě ne na medaili. Musíme se ještě hodně zlepšit, než dojde na rozhodující boje," prohlásil Krzyzewski. "Ještě to není ono, ale náš tým je hodně univerzální a soupeři budou mít hodně těžké dostat se přes naši obranu a naopak snažit se nás ubránit," míní rozehrávač Curry.

Ilustrační foto
zdroj: AP autor: Valerij Šarifulin

Oslabení soupeřů se pokusí v domácím prostředí využít Španělsko, kterému se podařilo složit nejsilnější možný tým v čele s bratry Gasolovými, rozehrávačem Rickym Rubiem, Sergem Ibakou či Juanem Carlosem Navarrou. Celkem je v týmu sedm mistrů světa z roku 2006.

"Američanům chybějí někteří hráči, ale i tak je to skvělý tým a jsou určitě hlavním favoritem. Nám se však daří načasovat formu a věřím, že společně s našimi fanoušky to zvládneme," prohlásil Navarro. V domácím prostředí z dosavadních 16 šampionátů získaly titul jen tři země. V roce 1950 se to povedlo Argentině, v roce 1963 Brazílii a naposledy v roce 1970 Jugoslávii.

Hraje se také o kvalifikaci na olympijské hry v Riu de Janeiru, kam projde jen nový šampion. Pokud by titul získala Brazílie, která má jako hostitelská země účast na olympijských hrách jistou, postoupí do Ria poražený finalista.

Turnaj se koná v Madridu, Barceloně, Seville, Granadě, baskickém Barakaldu poblíž Bilbaa a také v hlavním městě Kanárských ostrovů Las Palmas. Ze čtyř základních skupin postupují do osmifinále vždy čtyři nejlepší celky ze šesti. Play-off se koná v Barceloně a Madridu, který bude hostit i finále. To je na programu 14. září.

Složení základních skupin basketbalového MS:

Skupina A: Španělsko, Brazílie, Egypt, Francie, Írán, Srbsko

Skupina B: Argentina, Chorvatsko, Řecko, Filipíny, Portoriko, Senegal

Skupina C: USA, Turecko, Ukrajina, Finsko, Nový Zéland, Dominikánská republika

Skupina D: Litva, Slovinsko, Austrálie, Korea, Angola, Mexiko

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články