Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Současná opatření nejsou garancí bezpečí. Nechceme hrát vůbec, zní z basketbalové Slavie

Ani hraní bez fanoušků jim nepřijde dostatečně bezpečné. Basketbalistky Slavie Praha odmítají kvůli epidemii koronaviru hrát ligu úplně. Jejich dnešní zápas nadstavbové části na hřišti Žabin skončí kontumační výhrou Brňanek 20:0. To hráčky Hradce Králové k utkání nastoupily a nakonec zvítězily v předposledním kole na palubovce KP Brno 88:65 a s předstihem si v přímém souboji zajistily první místo ve skupině A.

Trenér Slavie Praha Jozef Rešetár
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Slávistky uvedly, že ani mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví nepovažuje klub za dostatečná. Basketbalová federace v úterý rozhodla o pokračování soutěží za dodržení podmínky, že na zápasech bude maximálně 100 lidí. Utkání se proto mají hrát bez fanoušků.

"Podle našeho názoru ani opatření hrát utkání bez diváků nejsou dostatečnou garancí, že nedojde k ohrožení zdraví hráček, trenérů a realizačního týmu," uvedla Slavia na svém facebookovém profilu.

"Nebudeme nutit hráčky, z nichž řada studuje, aby nastupovaly k zápasům v době, kdy vláda uzavírá školy. A nebudeme - v žádném případě - podstupovat rizika žalob, vymáhání škod a rizika soudních sporů v případě, že dojde k vážnému onemocnění s případnými následky. Upozorňujeme, že zdraví je mnohem více než dva body z jakéhokoliv sportovního zápasu. A zejména v soutěži, v níž se nehraje o žádné prize money a o vítězi je rozhodnuto dávno před zahájením soutěže," uvedl klub s narážkou na suverénní postavení USK Praha.

Slávistky jsou v nadstavbové skupině A na čtvrtém místě o pět bodů za třetími Žabinami. "Respektujeme rozhodnutí Slavie. Budeme se připravovat na sobotní duel s Hradcem Králové a čekat, jak se situace vyvine dál. V nám podobné situaci se nyní ocitlo mnoho sportovních klubů v Česku. Všichni řešíme organizační a finanční záležitosti, ale troufám si tvrdit, že rozhodující jsou pro nás pro všechny jednoznačně zdraví a životy lidí," uvedl manažer brněnského klubu Radek Šír.

Královéhradecké Lvice měly přímý souboj o první místo od počátku pod kontrolou. V polovině druhé čtvrtiny měly dokonce už třicetibodový náskok (39:9) a s přehledem vyrovnaly sezonní bilanci s Brňankami na 2:2. Z pětice hráček s dvouciferným bodovým výkonem byla nejlepší střelkyní vítězek Kristýna Minarovičová s 15 body.

Ve skupině B Trutnov prohrál v hale SBŠ Ostrava 64:76 a po první porážce v nadstavbě přišel o možnost opustit konečné osmé místo po dlouhodobé části. Pro Východočešky to znamená čtvrtfinálovou sérii s vysoce favorizovaným USK Praha, který jako vítěz základní části nadstavbu nehrál. Na výhře ostravského celku se podílela 20 body srbská pivotka Nevena Markovičová, jež také s 21 doskoky vyrovnala rekord sezony trutnovské rivalky Bailee Cottonové.

Ostravskému týmu dala výhra jistotu prvního místa ve skupině B, protože má lepší bilanci než druhý Chomutov, který před posledním kolem ztrácí bod. Je už tedy jisté složení play-off, ve kterém se utkají dvojice USK Praha – Trutnov, Hradec Králové – Chomutov, KP Brno – Ostrava a Žabiny Brno – Slavia Praha.

Nadstavba basketbalové ligy žen:

Skupina A - 5. kolo: KP Brno - Hradec Králové 65:88 (9:21, 28:44, 44:62) Nejvíce bodů: Van Grinsvenová 15, Andělová 12, Hadačová 10 - Minarovičová 15, Effangová 14, Klaudová 13.
Žabiny Brno - Slavia Praha 20:0 kontumačně.

Skupina B - 4. kolo: Ostrava - Trutnov 76:64 (33:8, 48:33, 61:78) Nejvíce bodů: Markovičová 20, Grbičová 17, Dickeyová 14 - Cottonová 15, Rylichová 13, Kozumplíková 11.
5. kolo: Slovanka MB - Strakonice 99:54 (15:10, 35:22, 69:37) Nejvíce bodů: Williamsová 23, Malíková 15, Bartoňová a Hálová po 13 - Rosecká 18, Kuncipálová a Vadlejchová po 9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články