Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šob: Pro basketbal by bylo lepší odložení Her o dva roky. Nevíme, jak to ovlivní příští ME

Manažer basketbalové reprezentace Michal Šob je rád, že po rozhodnutí o odložení olympijských her v Tokiu je takřka jisté, že se v červnu nebude hrát kvalifikace v kanadské Victorii. Bude teď eliminovat ekonomické ztráty s tím spojené a čekat na rozhodnutí FIBA, jak naloží s termínovou listinou. Z českého pohledu může mít posunutí olympiády o rok dopad i na mistrovství Evropy basketbalistů, zároveň je ale kvůli nabitému kalendáři ve hře i zrušení kvalifikace, které by přiblížilo českému týmu účast na Hrách.

Michal Šob
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Kvalifikace se měla hrát od 23. do 28. června a soupeři týmu kouče Ronena Ginzburga v základní skupině B byly Uruguay a Turecko. Cesta na olympijské hry následně vedla přes vyhrané semifinále i finále, přičemž by reprezentanty čekal někdo ze soupeřů ze skupiny A - Řecko, Čína nebo domácí Kanada.

Teď budou další kroky České basketbalové federace závislé na FIBA. "Čekáme na její vyjádření, abychom věděli, která nejbližší basketbalová událost nás čeká. Zatím dle prognóz to vypadá na listopadové kvalifikační okno," uvedl Šob.

Posunutí olympiády o rok může ovlivnit i další akce. Především jde o mistrovství Evropy basketbalistů. "Kalendář na rok 2021 je už tak dost nabitý. V únoru máme kvalifikační okno na EuroBasket, pak by Praha měla pořádat jednu z jeho skupin a zároveň by se měla hrát olympijská kvalifikace i olympijské hry," podotkl Šob.

Je nám líto, video expirovalo.
Osud olympijské kvalifikace je nejasný. Zrušení by basketbalistům přiblížilo Tokio

"To by bylo pro kalendář mužského reprezentanta naprosto vražedné. Navíc si k tomu musíme připočítat, že by měl odehrát regulérní klubovou soutěž," prohlásil Šob.

"Interně jsme si přáli, aby olympiáda byla až 2022. To by pro nás bylo jednodušší, ale o tom my nerozhodujeme. V tu chvíli by se mohla hrát regulérní olympijská kvalifikace," uvedl Šob a obává se neblahého vlivu na EuroBasket 2021 těsně po olympiádě.

"Na druhou stranu, kdyby byla olympiáda za rok a kalendář zůstal, jaký je, kvalifikace by se do něj těžko někam vměstnala. V tu chvíli by pro nás byla větší šance, že bychom se na olympiádu dostali bez kvalifikace. To se dostáváme už ale do říše spekulací, protože nikdo neví, jak k tomu FIBA kalendářně přistoupí," dodal Šob.

V případě zrušení kvalifikace by postavení v žebříčku FIBA i umístění na šesté pozici loňského mistrovství světa v Číně dávalo českému tým šanci na posun na olympiádu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články