Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šob: Kanada je pro nás nejhorší možná destinace, problém bude i s přípravou

Pražádnou radost neměl manažer basketbalové reprezentace Michal Šob z losu červnové kvalifikace o postup na olympijské hry. Turnaj v kanadské Victorii si už dopředu nepřál kvůli řadě komplikací, které vzdálená destinace přináší.

Osobně si přál zařazení do jednoho ze tří evropských turnajů, protože ten v zámoří je po všech stránkách náročnější. "Pro nás je největší komplikací časový posun. Zlaté pravidlo říká, že co hodina posunu, to den na aklimatizaci, takže tam musíme vyrazit minimálně s týdenním předstihem. To úplně mění plány přípravy," řekl Šob.

Vzdálenost dějiště kvalifikačního turnaje ho mrzí i kvůli českým fanouškům. "Výjezd do Kanady je samozřejmě časově a finančně mnohem náročnější, takže s velkou podporou na místě počítat asi nemůžeme. A je to škoda i kvůli divákům, jelikož přenosy na ČT poběží pozdě večer nebo v noci," prohlásil Šob.

Příprava na olympijskou kvalifikaci začne pro český tým na začátku června. "Měli bychom se připravovat lehce přes tři týdny. Chtěli bychom absolvovat dvě až tři přípravná utkání s tím, že jedno až dvě bychom chtěli v Česku," řekl Šob.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor SZ: Manažer basketbalistů Šob o úskalích olympijské kvalifikace

Nyní bude hledat vhodné soupeře pro test před kvalifikací. "Nemá smysl hrát v přípravě příliš mnoho zápasů s evropskými týmy, se kterými se potkáváme standardně. Ale chtěli jsme naopak si zkusit něco exotičtějšího," uvedl Šob. Situaci ale komplikuje účast těchto soupeřů v evropských turnajích.

"Africké, americké a asijské týmy poletí ze stejných důvodů kvůli aklimatizaci do Evropy v době, kdy my pocestujeme do Kanady. Z toho důvodu nejsem nadšený, protože se budeme hodně míjet. Anebo to bude natěsno. To bude asi největší oříšek, získat nějakého kvalitního soupeře do přípravy z exotičtějších zemí," prohlásil.

Po losu teď začnou jednání. "Poslali jsme na své nějaké standardní kontakty to, že chceme hrát ty domácí zápasy, abychom o sobě dali vědět. Zároveň nám chodila i spousta nabídek. To je jedna z pozitivních věcí po mistrovství světa. Dřív byl trochu problém sehnat kvalitnější soupeře na přípravu, teď se nám tyhle týmy samy hlásí," uvedl Šob.

Dosud ale řešil hlavně období po kvalifikaci. "Samozřejmě musíme počítat s tím, že na olympiádu jedeme, jinak se to ani udělat nedá. Musíme splnit všechny podmínky organizačního výboru, ať už se to týká akreditací, pojištění nebo dopravy. Zároveň musíme mít zajištěnou přípravu na ten měsíc mezi kvalifikací a olympiádou, a to včetně ubytování. Ale samozřejmě je dost možné, že nic z toho nepoužijeme, takže třeba zabukovat hotel s tím, že to pak týden dopředu můžeme zrušit, není zrovna jednoduché," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články