Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Snová cesta mladých basketbalistů skončila ziskem stříbra

Pardubice – Čeští basketbaloví kadeti na domácím mistrovství Evropy hráčů do 16 let prohráli ve finále v Pardubicích s Chorvatskem 57:67 a získali stříbrné medaile. Svěřenci trenéra Petra Tremla se soupeřem drželi krok do konce první čtvrtiny, na jejím konci ale Chorvaté odskočili do vedení, které už nepustili. Čeští basketbalisté na domácím šampionátu prohráli jen dva z devíti zápasů, kromě dnešního finále podlehli ještě Srbsku. Stříbrné medaile jim zajistily účast na MS do 17 let v příštím roce. Vítězní Chorvaté prošli turnajem bez jediné porážky.

I druhé místo je pro Čechy, kteří před turnajem mysleli hlavně na udržení v elitní divizi, senzací. Byť po zápase mužstvo smutnilo. "Finále se nám bohužel nepovedlo podle představ. Nepadaly nám tam střely jako v minulých zápasech a Chorvatsko bylo nad naše síly. Výborně bránili. My můžeme být rádi za to, že jsme si doma finálový zápas před takovou kulisou mohli zahrát," řekl po utkání Treml. Pro český celek může být částečnou útěchou, že se rozehrávač Radovan Kouřil a nejlepší kanonýr týmu Martin Peterka dostali do pětičlenného All stars týmu turnaje. Český výběr však zůstal těsně pod úplným vrcholem celého mistrovství.

All stars turnaje:

Kouřil, Peterka (oba ČR), Inglis (Fr.), Diop (Šp.), Hezonja (Chorv.).

Nejlepší hráč: Hezonja.

Chorvatský tým uspěl se skvělou obranou, jeho hráči byli lepší také na doskoku a pod českým košem získali 17 odražených míčů, což je nezvykle vysoké číslo. Českým hráčům nešla střelba z větší vzdálenosti. Zatímco v minulých duelech se Češi na střely zpoza trojkového oblouku mohli spolehnout, dnes se trefili jen třikrát.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští mladí basketbalisté získali stříbro

Pět a půl tisíce diváků v pardubické ČEZ Aréně marně toužilo po tom, aby mladí Češi navázali na sobotní semifinálovou výhru nad Francií. V euforii hrající Tremlův tým vedl ale jen do konce první čtvrtiny. Pak zabrali Chorvaté, které táhl obávaný kanonýr Mario Hezonja, autor dnešních 21 bodů, jenž přidal i jedenáct doskoků. Ve třetí čtvrtině vypadala situace pro domácí výběr už téměř beznadějně, když se rozdíl navýšil až na dvacet bodů. Bojující čeští mladíci však ještě zápas zdramatizovali a naději oživili čtyři minuty před koncem, když po dvou trojkách Peterky a Dedeka snížili na 55:61. Následné tři pokažené útoky však český celek srazily, naopak Chorvaté třikrát za sebou skórovali a nápor Čechů odrazili.

Výsledky ME kadetů do 16 let v basketbalu:

Finále:

Česká republika - Chorvatsko 57:67 (19:22, 29:41, 39:51)

Nejvíce bodů: Peterka 21, Šoula 11, Kouřil 10 - Hezonja 21, Zganec 11.

O 3. místo:

Španělsko - Francie 61:53 po prodl.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články