Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělý zápas, ještě lepší výsledek. Češi porazili Rusy a posunuli se blíž MS

Měl to být vyrovnaný zápas, což se naplnilo. Čeští basketbalisté nejprve nad ruskými soupeři vedli, poté museli dotahovat až devítibodovou ztrátu. Závěr utkání ale domácímu výběru vyšel a úspěšný průnik Tomáše Satoranského šest vteřin před sirénou rozhodl. Češi vyhráli 80:78 a přiblížili se postupu na mistrovství světa. V dalším utkání čeká reprezentaci výběr Bosny a Hercegoviny. Přímý přenos odvysílá v neděli od 20:00 ČT sport a web ctsport.cz.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Byla to bitva jako hrom – přesně tak, jak se čekalo. Na jedné straně české hvězdy se zkušenostmi z NBA Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Na straně druhé sehraný a velmi důrazný ruský tým. Nikdo nehodlal dát soupeři nic zadarmo, nikdo se nechtěl vzdát šance, že se dostane na MS. Publikum v Pardubicích si mohlo gratulovat – sledovalo velký zápas.

Češi úvod i přes počáteční nervozitu kontrolovali a na konci čtvrtiny vedli o tři body. Pak šli do vedení Rusové, kteří trpělivě proměňovali české ztráty. V jednu chvíli už měli převahu devíti bodů, avšak domácí se především díky Jaromíru Bohačíkovi dokázali do utkání vrátit. Šestadvacet vteřin před sirénou bylo srovnáno na 78:78.

Drama vrcholilo. Satoranský dostal míč a svůj průnik za dva body proměnil. Míč ale ještě dostali Rusové, kteří měli šest sekund na skórování. Stačila jedna trojka. A tu ruský tým neproměnil. Český výběr vyhrál ve velmi těsném a vyrovnaném utkání 80:78 a přiblížil se vytouženému postupu na světový šampionát.

"Bylo to vyhrocené, hráli jsme proti skvělému týmu. Byli jsme docela nervózní, ale dokázali jsme, že už máme zkušenost, a zvládli jsme to. Věděl jsem, že budu mít možnost na skórování. Pak jsme věřili, že už to ubráníme. Naštěstí to Rus nedal," hodnotil utkání Satoranský. "Byl to nejlepší zápas, co jsem v Česku odehrál," poděkoval fanouškům.

Publikum, které přišlo v rekordním počtu, si chválil i nejlepší český střelec Bohačík. "Bylo to emotivní, plná hala nás hnala vpřed a byl to úžasný zážitek. Úžasné, že přišlo v Česku na basketbal tolik lidí. Každá výhra znamená krok blíž, ale my se hlavně musíme připravit na další zápas," doplnil devatenáctibodový tahoun týmu v rozhovoru pro Českou televizi.  

"Je to skvělý den pro basketbal v Česku," prohlásil trenér Ronen Ginzburg. "Už jsem v Česku dlouho, ale tohle je jeden z nejlepších zápasů, možná nejlepší, co jsem tu zažil. Jsem přesvědčený, že i hráči jako Tomáš Satoranský, který hraje v NBA, bude na tento zápas navždy vzpomínat. Ukázali jsme, že když budeme mít kompletní tým a budeme mít měsíc na společnou přípravu, můžeme být opravdu skvělý tým," dodal.

V dalším utkání nyní český tým čeká soupeř z Bosny a Hercegoviny. Pokud v zápase uspějí, s velkou pravděpodobností už basketbalistům nikdo postup na MS nevezme. Byla by to první česká účast na mistrovství světa v samostatné historii. Naposledy se na šampionátu představil výběr Československa v roce 1982.

Jak zápas probíhal?

Český tým působil v začátku nervózně, ztrácel míče a rázem se ocitl v čtyřbodovém manku. Zřejmě i pardubické prostředí, kde fanoušci hlasitě povzbuzovali, ale reprezentanty zvedlo. Veselý dobře doskočil, Satoranský úspěšně zakončil protiútok a hned dvakrát se pod košem zadařilo Schilbovi. První čtvrtinu český tým zakončil se sedmadvaceti body a vedl 27:24.

Do druhé části hry Češi vstoupili rázným průnikem Veselého, který se prosadil první smečí. Právě hráč Fenerbahce ale neuhlídal ruského protihráče, který skóroval a po delší době srovnal stav – 31:31. Rusové se brzy poté dostali do vedení, jež drželi až do závěru čtvrtiny, kdy nejprve Satoranský trojkou srovnal a vzápětí Schilb dalším průnikem otočil stav.

Reprezentanti ale nemohli zapomínat na to, že proti nim stojí zkušený a pozorný soupeř. Nakonec to tak nebyli domácí hráči, ale Rusové, kdo o pauze vedl (39:37). "Ve druhé čtvrtině hry Rusové změnili systém bránění. Musíme něco změnit, jinak to nepůjde. Nejde hrát tak pomalu," popisoval o přestávce Vojtěch Hruban, v čem je potřeba změnit českou hru.

Jenže jakékoliv taktické plány na sebe zprvu nechávaly čekat. Rusům se dařilo rozbíjet českou hru a odskočili až na rozdíl devíti bodů, když v rychlém sledu proměnili dvě trojky. Čechům se ale podařilo kontrovat díky Bohačíkovi a sérií jedenácti nepřerušených bodů otočili stav. Basketbal nahoru a dolů však pokračoval. Rusko v závěru třetí části odskočilo na 58:56.

Poslední část zápasu zahájil svými dalšími dvěma trojkami Bohačík, který se tím dostal už na devatenáct bodů. Byl to právě šestadvacetiletý hráč Nymburku, kdo táhl českou reprezentaci a dával jí naději na to, že se skutečně může dočkat vítězství. Jenže bitva pokračovala. Klimenko předvedl drtivou smeč a srovnal na 64:64.

Trenéři si k sobě volali své hráče, nikdo ale nedokázal udělat rozhodující krok, kterým by soupeře setřásl. Dvě minuty před koncem dostal příležitost Satoranský, který proměnil jeden ze svých trestných hodů a zvýšil na 76:74. Avšak Rusové vzápětí proměnili pro změnu oba své trestné pokusy a srovnali. 

Několik vteřin poté přišel další faul, tentokrát na ruské straně. Pod koš zamířil Schilb a získal dva body – 78:76. Publikum bylo ve varu, ruští hráči ale proměnili svůj útok a bylo srovnáno. Do sirény zbývalo šestadvacet vteřin a míč patřil Satoranskému a spol. A právě hráč Washingtonu na sebe vzal odpovědnost a skóroval za dva body, čímž rozhodl.

ČR - Rusko 80:78 (27:24, 37:39, 56:58)

Nejvíce bodů: J. Bohačík 19, Satoranský 16, Schilb 13, Balvín 10, Veselý 9 - Chvostov 18, Šved 16, Kulagin 11, Klimenko 9. Fauly: 19:21. Trestné hody: 14/11 - 15/12. Trojky: 9:8. Doskoky: 44:21. Diváci: 8438.

Bulharsko - Francie 74:68 (45:44), Finsko - Bosna a Hercegovina 85:81 (43:34).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články