Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Setkání starých známých. O titul si to znovu rozdá Nymburk a Děčín

Pardubice – Finále NBL bude mít potřetí za sebou úplně stejné složení. O titul si to rozdají obhájci z Nymburku a Děčín. Nymburští, kteří usilují o čtrnáctý titul v řadě, vyhráli páté semifinále s Opavou 90:54 a celou sérii ovládli 4:1 na zápasy. Vicemistr z Děčína triumfoval v Pardubicích 69:61 a sérii ovládl stejným způsobem.

Jiří Welsch
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Pardubice šly do play-off z druhé pozice a byly tak v souboji s Děčínem mírným favoritem, ale série se nevyvíjela podle jejich představ, když prohrály hned první duel doma. Pak padly v obou duelech v Děčíně a dostaly se do těžké pozice. Navíc zdravotní potíže měl klíčový hráč Dominez Burnett. Nastoupil se sebezapřením, ale ani jeho 10 bodů nepomohlo prodloužit sérii.

Východočeši se drželi, ještě čtyři minuty před koncem byl stav vyrovnaný, ale koncovka patřila Děčínu. Dvě minuty před koncem dal důležitou trojku Tomáš Vyoral, s 18 body nejlepší střelec zápasu, následně se za tři body trefil i Ondřej Šiška a Pardubice už neměly odpověď.

Je nám líto, video expirovalo.
Děčín zvítězil v Pardubicích a po pěti zápasech postoupil do finále

"Rozhodla naše vůle a taková ta vnitřní mentální síla. Hlavně jsme trefili velmi šťastné střely, které prostě zlomí soupeře, zvláště když prohrává v sérii 1:3. Prostě nám přála štěstěna. Chci vyzdvihnout všechny svoje hráče za to, jak se s tou sérií popasovali. Děkuji i soupeři za velmi korektní sérii, která byla reklamou na basketbal," ocenil kouč Děčína Pavel Budínský.

Pardubice tak pošesté za posledních devět let budou hrát o bronz, ale finále jim stále uniká. "Postup Děčína určitě nebyla náhoda a je třeba ocenit jeho výkon. My jsme mu ale byli těžším soupeřem, než značí výsledek série. Nechali jsme na hřišti vše. Jsme zklamaní, protože jsme se nedokázali vyrovnat fyzické síle Děčína. Teď se musíme zvednout před bojem o bronz," dodal trenér Pardubic Levell Sanders.

Nymburk sice překvapivě prohrál jeden zápas v Opavě, ale na domácí palubovce znovu ukázal svou suverenitu. Opava se udržela ve hře jen v první čtvrtině, po níž byl stav vyrovnaný 20:20. Druhou čtvrtinu ale Nymburk vyhrál o 22 bodů a pak už snadno mířil za postupem.

"Trochu nám drhnou začátky zápasů, to musíme do finále zlepšit, protože pak to musíme dohánět. Od druhé čtvrtiny už to bylo pod naší taktovkou. Hráli jsme dobře, nátlakově, nutili jsme soupeře k chybám a z toho jsme mohli využívat naši nejsilnější zbraň, a to protiútoky," hodnotil nymburský pivot Petr Benda.

"Jedna výhra nad Nymburkem je teď pro nás asi maximum. Nymburk je někde jinde. Když máme víru a sebevědomí, tak jsme mu schopni konkurovat v určitých pasážích hry, ale ne celých 40 minut. Dnes byla první čtvrtina dobrá, ve druhé už jsme udělali pár chyb a pak se projevil náročný program spojený s nátlakovou hrou soupeře. Teď se připravíme na zápas o třetí místo, abychom to zakončili medailí," řekl trenér Opavy Petr Czudek.

Ačkoli tři z pěti zápasů v sérii skončily jasnou výhrou Nymburka, Opavě se povedlo ukončit sérii 48 výher mistrovského celku v play-off. "Hráli jsme proti velmi dobrému týmu, který hraje chytře a má velmi dobrého kouče. Zvlášť v Opavě to pro nás bylo nepříjemné. Ale vyhráli jsme celou sérii a musíme se už soustředit na zvláštní systém finále, abychom potvrdili roli favorita," připomněl trenér Ronen Ginzburg, že finále se poprvé hraje jen na dva zápasy. Začne se 17. května v Děčíně a odveta bude 23. května v Nymburce. Pokud si každý tým připíše po výhře, rozhodovat bude skóre.

Semifinále play-off ligy basketbalistů - 5. zápasy:

Pardubice - Děčín 61:69 (14:20, 30:32, 44:47)

Nejvíce bodů: Pandula 11, Švrdlík, Autrey a Burnett po 10 - Vyoral 18, Ježek 12, Pomikálek 9. Konečný stav série: 1:4.

Nymburk - Opava 90:54 (20:20, 52:30, 69:40)

Nejvíce bodů: Allen a Hall po 14, Benda 13, Peterka 9 - Blažek a Bujnoch po 10, Dragoun 9. Konečný stav série: 4:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články